Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Garadna-völgy - Sebes-víz

Garadna-völgy - Sebes-víz

A Garadna-völgy annyira komplex látnivalókban, hogy igazából nem is lehet belesűríteni egy túrába, mint ahogy azt sem, hogy milyen nehézségi szint, mert gyakorlatilag bármilyen módon kombinálható kedvünk és erőnlétünk szerint. De most mégis megpróbáljuk, és leírjuk, milyen variációk lehetnek.

Az egész történet úgy kezdődik, hogy Lillafüred, és Hámori-tó! Már jöhet is a szóvicc, hogy a Hámori-tó az bizony mámorító! Aztán ki is derül, hogy ez nem vicc, mert tényleg megunhatatlanul szép. A parti sétányon végigsétálni felér egy hét szanatóriummal. Aki kezdő, és csak kicsit sétálna, a végén vissza is fordulhat és csónakázhat egyet a tavon. Aztán, ha továbbmegyünk a patakot és a kisvasút nyomvonalát követve, kerülgetve, akkor először a Margit-forráshoz jutunk, na meg friss vízhez. Aztán pedig a Massa Múzeumhoz, amit szinte kötelező kívül-belül megnézni. Itt újabb kiszállási pont van, vissza lehet vonatozni Lillafüredre.

Ha továbbmegyünk akkor következik a Lillafüredi pisztángtelep környéke, és egy messze földön híres pisztrángos étterem. Itt alaposan le lehet ragadni. Aztán vagy tovább megyünk, vagy vissza-vonat. Ha továbbmegyünk, akkor kis kitérővel a hegyoldalban meglátogathatjuk a Ferenczi-pihenőt és Turista Emlékparkot, majd visszatérve megérkezünk a kisvasút végállomására, ahonnan megint csak visszamehetünk a vonattal. De ha mindez nem volt elég, akkor a tó végén felkanyarodunk Létrás-tető felé és a fennsíkot végigjárva a Sebes-víz völgyén ereszkedünk le.

A Sebes-víz Magyarország legnagyobb esésű patakja, és egy éppen olyan mésztufa lépcső vízesés található rajta, mint a Szilvásváradi, csak kicsit kisebb. Lekövetve a patakot megérkezünk a kisvasút felső végállomásához, és akár vissza is utazhatunk vele, de miért tennénk, hiszen visszafelé mindazt végig élvezhetjük, amit a leírás elején felsoroltam. Megéri a gyaloglást.

Távolság

13,7 km

Szint

358 m

Nehézség

3Címkék: Családdal, Forrás, Gyerekbarát, Jól jelzett túra, Kezdő, Meleg étel, Ösvény, Szálláslehetőség, Szép kilátás


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK