Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Gráciák-bérce

Gráciák-bérce

Ha bevállalósak vagyunk, és nem rettenünk meg egy hosszabb gyaloglástól, közepes mennyiségű szinttel, és a vértes lelkére vagyunk kíváncsiak, belefér egy kilátó, egy jókora várrom, és aztán egy forrás melletti erdei sütögetés, akkor ezt a túrát nagyon ajánljuk. Azért van ez a viszonylag nagy táv, mert tényleg olyan látványosságokat kereshetünk fel, amelyek messze esnek a lakott területektől.

Kiindulási pontnak a Vértessomlón található Milleneumi emlékművet választjuk. Van itt egy parkoló is. Rögtön kezdhetünk egy extrával. Ha van kedvünk beletenni még egy kis pluszt, akkor egy órás kitérővel azonnal fel is sétálunk a Somlóhegyi-kilátóba. Csodása kilátás, szép kőtorony, esőbeálló ház és pihenőt találunk odafent. Visszatérve a piros jelzésre elgyalogolunk a Vöröslyuk-barlang nyergébe. Rákanyarodunk az Országos Kékre és a Szarvas-kút érintésével elmegyünk rajta Vitány vár romjáig. Ahhoz képest, hogy feltehetően a Csák nemzetség építette a tatárjárás után, a romok pusztulása ellenére meglepően nagy várfalak maradtak meg. Többszöri török kézre kerülése és visszafoglalása után a várvédők robbantották fel, hogy megakadályozzák a törökök megtelepedését. Egy megérdemelt pihenő után visszafordulunk és a zöld jelzést követve megérkezünk a Gráciák-bérce alá. Ide nem vezet fel jelzés, és nem fent folytatódik a túra, de egy kis ösvényen fel lehet mászni a sziklákra. Nagyon szép a kilátás a völgyre. Visszaereszkedve a jelzésre tovább megyünk és a következő kereszteződésnél megleljük a Szép Ilonka forrást. Itt igazán érdemes egy hosszabb pihenőt tartani, a forrás mellett pihenőpadok, tűzrakóhely, és esőbeálló menedékház is van. Érdemes sütögetni egyet és itt elkölteni az ebédet a nyugalom közepén. Ettől a ponttól a lila Mária-jelzést kell követnünk, amely egy darabon ugyanazon az úton vezet, amelyiken idefelé jöttünk, de aztán elkanyarodik a szomszédos völgybe és eljutunk rajta az erdőben található Sarlós Boldogasszony templomhoz, amely Vértessomló határában van. Ha akad még egy kis erő, akkor a kálváriára is érdemes felsétálni, mielőtt visszaérnénk a kezdőpontra.

Távolság

14,1 km

Szint

452 m

Nehézség

4Címkék: Dombos terep, Forrás, Jól jelzett túra, Kéktúra, Kilátó, Menedékház, Ösvény, Szép kilátás, Sziklás, Túrabottal ajánlott, Tűzrakási lehetőség


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK