Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Gyilkos-szikla - Írott-kő

Gyilkos-szikla - Írott-kő

Az Írott-kő (884 m) Nyugat-Magyarország legmagasabb pontja, és egyben az Országos Kéktúra nyugati kezdőpontja. Rövidebb útvonalakon megközelíthető a Stájer-házaktól, a Hörmann-forrástól és Velemből is, de most egy olyan útvonal következik, amit gyakorló, haladó túratársaknak ajánlok, akik nem riadnak vissza egy hosszabb és meredek emelkedőtől sem.

A túránk Bozsokon kezdődik, és a zöld turistajelzésen indulunk a hegy felé. A jelzett út teljesen az országhatár mellé kanyarodik és ott indul el felfelé. Kicsit több, mint 2 km és 240 m szint megmászása után találkozunk a kék jelzéssel, és itt érdemes jobbra egy kis kitérőt tenni, ahol megnézhetjük a Kalapos-kő óriási sziklatömbjét, a Holler-barlangot, és egy kicsit pihenhetünk is a padoknál. Aztán folytatjuk az utat felfelé a zöld és a kék jelzésen. Megérkezik a piros jelzés és a kék pedig elkanyarodik, mi pedig a piros zöld jelzéseken emelkedünk tovább a Tündér-forrásig. Újabb pihenő, aztán kicsit visszakanyarodva a Gyilkos-szikla mellett elhaladva megmásszuk az utolsó emelkedőt. Kis tisztásra érkezünk, ahol sok pihenő pad van, majd balra fordulva a csúcson elérjük a kilátót. A piros jelzésen kezdünk ereszkedni, majd a Szénégetők-kútjánál tehetünk egy kis kitérőt a piros kereszt jelzésen az Apostolok-fájához. Visszatérünk a pirosra és a Hosszú-völgyön lejutunk Velem határába, majd a főutcát érintve a kék kereszten a Bozsok-patak völgyében érünk vissza Bozsokra. A falu szélén megnézhető a Sibrik-kastély, majd beljebb a faluban egy kolostor rom is.

Távolság

16,9 km

Szint

825 m

Nehézség

5Címkék: Csúszós, Forrás, Jól jelzett túra, Kéktúra, Kilátó, Meredek terep, Nagy esőzés után nehezen járható, Ösvény, Profi, Szép kilátás, Túrabottal ajánlott


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK