Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Halom-hegy

Halom-hegy

A Halom-hegy az egyik Tapolcai-medencétől távolabb kóborolt tanúhegy, amely formája alapján nem sorolható a klasszikus tanúhegyek közé, de ha felsétálunk a tetejére, megannyi vulkáni csodával találkozhatunk. Na és pazar kilátással is. Dörgicsén pedig sok levendulával, templomromokkal, mini szurdokkal, mindez hamisítatlan balatoni hangulattal fűszerezve.

A Felsődörgicsei Szent Péter templomrom a kiindulópontunk, na meg a Levendárium, amely egy igazán kedves levendula kertészet, ahol mindenféle levendulás készítményt vásárolhatunk, vagy megkóstolhatjuk a finom teákat és szörpöket is. Jól jöhet a túra végén egy kis frissítő.

A piros jelzésen kanyarodunk ki a faluból dél felé, és meglátogatjuk a középkori Boldogasszony templomrom magas, éppen maradt tornyát, és kicsit el is időzhetünk a balatoni kilátás felett. Aztán ismét a faluba kanyarodva a főutcán rátérünk a zöld Mária-útra, majd ismét a piros jelzésre, csak most észak felé vesszük az irányt. Mivel itt közel vagyunk a kiindulóponthoz, ezt a kanyart le is lehet vágni, ha nem akarjuk meglátogatni a templomromot. Akkor 2 km-rel kevesebb lesz a teljes táv. A Halom-hegyi dűlő szőlőültetvényei között követjük a piros jelzést a Halom-hegy lábához.

Amikor elértük a tanösvény jelzésre, fordulunk és először megnézzük a Vulkán bemutatót, amely egy bányászott kráter, és jó néhány, bazaltból épített bemutató makett a hely történetéből. Utána visszafordulunk a bejárathoz és a kis vízmű épület mellett felsétálunk a hegytetőre, ahol a Kossuth-kilátóból körbe tekinthetünk a vidéken, illetve megnézhetjük az összes tanúhegy elhelyezkedését egy nagy, kőből kirakott Balaton maketten.

A lefelé vezető úton az élővilággal barátkozhatunk a tanösvény táblái segítségével, a hegy lábától pedig a sárga kereszt jelzésen lesétálunk a Kisdörgicsei templomromhoz, és egy középkori barokk hidat is megnézhetünk, amelyen régen az út haladt át, most már csak műemlék és gyaloghíd. A sétát a Kű-völgyben fejezzük be, amely egy kis szurdokszerű völgyecske nagy sziklafalakkal és néhány sziklamászó gyakorlóhellyel. Vadregényes befejezés, mielőtt visszaérünk a Levendáriumhoz.

Távolság

8,8 km

Szint

228 m

Nehézség

2Címkék: Családdal, Dombos terep, Gyerekbarát, Jól jelzett túra, Kezdő, Kilátó, Kőfejtő, Meleg étel, Nyomós kút, Ösvény, Szálláslehetőség, Szép kilátás, Sziklás, Tanösvény, Tűzrakási lehetőség


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK