Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: A Holdvilág-árok és a Csikóvárok

A Holdvilág-árok és a Csikóvárok

Titokzatos nevek: Holdvilág-árok, Meteor-létra, Csikó-hegy... Vajon mi ihlette ezeket a neveket? A rejtély pontos megfejtését mi sem tudjuk, de saját elképzelést te is kialakíthatsz, ha bejárod ezt az útvonalat.

Kiskovácsi Puszta buszmegállótól a Kórház udvarát jobbról kerülő úton a piros sáv jelzésen indulunk be az erdőbe és hamarosan elérjük az enyhén jobbra tartó piros kereszt és zöld kör jelzésű utat. Nemsokára mellénk szegődik a patak, mely innentől időről-időre keresztezi az ösvényünket. A pataknak nincs külön neve, annyit lehet tudni róla, hogy a bővizű foglalt Domini-forrás adja a vizének nagy részét, és Csobánkánál torkollik a Dera-patakba.
Ahogy egyre beljebb haladunk a szurdokvölgyben, mélyül a patak medre, oldalazunk a gyökerek között, helyenként kiépített lépcsők segítik az emelkedést, máshol fahidakon kelünk át, míg elérkezünk a Domini-forrásig. Innen néhány méterrel feljebb az út ketté válik: a bal oldali meredeken megy felfele és kikerüli a vaslétrát. A jobb oldalin eljutunk egészen a Holdvilág-árok belsejébe, ahonnan már csak a Meteor-létrán keresztül vezet út tovább. A két út fent találkozik és a Nagy-szikla előtt vezet el, ahol középmagasan a Weislich-barlang bejárata látható.
Innentől már Karolina-árok a szurdokvölgy neve, amin még egy kilométert teszünk meg, majd élesen visszafordulunk jobbra a zöld háromszög jelzésre, ami erősen emelkedik a Nagy-Csikóvárra. Ez túránk legmagasabb pontja. Innen erdei ösvényen ereszkedünk a Kis-Csikóvárra, majd elérjük a zöld teli kör jelzést, amin jobbra fordulunk. Eddig erdőben jöttünk, ahonnan csak késő ősztől kora tavaszig láthatunk ki az ágak között, de hamarosan egy kilátóponthoz érkezünk, ahonnan beláthatjuk a környező településeket. Zöld körről a zöld négyzet, majd újra zöld kör jelzéseken térünk vissza a kiindulópontra.
Rövidítési tippek: A Domini-forrásnál a zöld kör jelzésen vagy a Meteor-létra után a zöld kereszten.

Távolság

8,0 km

Szint

452 m

Nehézség

4Címkék: Családdal, Csúszós, Dombos terep, Forrás, Jól jelzett túra, Meredek terep, Ösvény, Szép kilátás, Sziklás, Túrabottal ajánlott, Turistaház


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK