Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Hór-völgye - Pénzpatak

Hór-völgye - Pénzpatak

Ezen a túrán egy kevés szinttel bíró kört fogunk végigjárni, melyen megtudhatjuk, hogy a Pénzpatak az nem a kaszinókból ideömlő profitot jelenti, felkeresünk két történelmi jelentőségű barlangüreget és megtudhatjuk, hogy miért végződik minden környékbeli település neve hutára.

Répáshuta a kiindulópontja a túránknak és a Pénz-pataki-völgy felé indulunk. Ebből ki is derült, hogy a Pénzpatak egy vízfolyás. Hát most összeomlott egy látomás. Viszont van egy remek vadászház is ott, ami bérelhető, és itt található a Pénz-pataki-víznyelõbarlang is. A bejáratához érve néhány lépcsőfokon juthatunk le, de bemenni nem lehet, akkora szája nincsen. Viszont akkora van, hogy az egész Pénzpatak vize eltűnik benne.

Továbbhaladva a Rejtek Turistaszálláshoz jutunk, amely szintén előzetes egyeztetés alapján bérelhető, sok emeletes ágyas turista szálláshely. Innen indul a Rejteki-tanösvény, amelyen a következő állomás a Rejteki 1. sz. kőfülke, amely a jégkorig visszamenő történelmi állati és emberi maradványok miatt híres. A Szarvaskúti-Csúnya-völgyön ereszkedünk le a Hór-völgybe.

Itt előzetesen egyeztessünk a nemzeti parkkal, hogy mennyire járható, mert tömeges fakidőlés miatt kérdéses az átjutás. Ha járhatalan, akkor a Pénzpatak felé érdemes lemenni, csoportos túra esetén a nemzeti park túravezetőt biztosít. A Hór-völgyben az üveghuták emlékhelyét nézhetjük meg, ahol kiderül, hogy a környék települései a hamuzsír előállításából, valamint üveggyártásból éltek, innen a huta elnevezés. A Balla-völgybe érkezve visszaindulunk Répáshutára, de közben megnézzük a Balla-barlangot is, ahol nagyon gazdag őskori leletanyag került elő. Visszaérkezve a településre a Vadász Étterem és Panzióban pihenhetjük ki az út fáradalmait, nagyon jó a konyhájuk.

Távolság

12,5 km

Szint

357 m

Nehézség

3Címkék: Barlang, Családdal, Dombos terep, Közepesen jelzett túra, Meleg étel, Ösvény, Szálláslehetőség, Tanösvény


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK