Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Jósvafő - Gergés-lápa

Jósvafő - Gergés-lápa

A túra a legnehezebb besorolást kapta a távolság miatt, de ez senkit ne ijesszen el, mert rengeteg kombináció van a környéken, és rövidebb, vagy akár 2 napos kört is lehet belőle csinálni. Szintek is csak módjával vannak.

A túrát a Jósvafői látogatóközpontból indítjuk, ahol mindenféle információs anyagokat beszerezhetünk a túráról. Az első lehetőség adódik is, ha nem akarunk elmenni Szelcepusztáig, akkor bejárhatjuk csak a sárgával jelzett Tohonya-Kuriszlán tanösvényt is, amely az első tizenhárom állomásig 3 km, a teljes 20 állomásos kör pedig 9 km. A teljes túránkon viszont mindkét szakaszt érintjük és még a Szelce-völgyet is végigjárhatjuk, ami nagyon szép és nagyon egyedi látványosság. A tanösvény első szakaszán sétálunk fel a Gergés-lápára, ahol a világhírű rideg tartású Hucul ménes legelész. Ha szerencsénk van ott is lesznek a közelben.

Ezt követően a Kuriszlán-nyerget érintjük. Itt a tanösvény egyenesen megy tovább, a hosszú túra viszont a kék barlang jelzésen fordul a Szelce-völgybe. Erdővel borította hegyek, dombok között gyalogolunk, miközben a völgy egy végeláthatatlan rét. Igazán szép látvány. A völgy túlsó végén érünk Szelcepusztára, ahol Horthy Miklós volt vadászkastélya található (jelenleg is vadász szállodaként üzemel) valamint itt található a turistaház is, ahol pihenő padokat is találunk. A környéken több karám is található, ahol nagyvadakat lehet nézegetni. Ha felezni szeretnénk a távot, akkor itt a turistaházban szállást is kapunk előzetes egyeztetéssel. Visszafelé a kék jelzésen megyünk és rátérünk a tanösvény másik szakaszára, ahol megnézhetjük a Kuriszláni beszakadás nevű barlangot, amely az Unesco világörökség része. A piros jelzésen érünk vissza a látogatóközponthoz. A faluban van egy nagyon jó étterem a Fogadó az öreg malomhoz. Népszerű hely, érdemes előre asztalt foglalni.

Távolság

16,2 km

Szint

249 m

Nehézség

5Címkék: Dombos terep, Forrás, Jól jelzett túra, Kéktúra, Látogatóközpont, Meleg étel, Nyomós kút, Ösvény, Szálláslehetőség, Szép kilátás, Tanösvény, Túrabottal ajánlott, Turistaház, Tűzrakási lehetőség


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK