Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Kemencéről a Csóványosra és vissza

Kemencéről a Csóványosra és vissza

Amennyiben szereted a kihívásokat és a meredek nagy szinteket, vagy esetleg valamilyen magasabb hegységbe készülsz túrázni, akkor ez egy jó edzőkör lehet. Felfelé is lefelé is vannak látványosságok, és végigjárhatod a Csarna-völgyet.

Kemencén az Ifjúsági Tábornál kezdődik az ösvény. Ide autóval juthatsz el, vagy a buszmegállóból még 2 km séta, esetleg a Kemencei kisvasúttal is felvonatozhatsz idáig.

Az első részen rögtön meg is másszuk a Godóvárat, ahol egy bronzkori vár falainak maradványait találjuk, kevés kitérővel a jelzett útról. A Godóvár és a Miklós-tető nyergében rövid ideig szintben haladunk tovább, aztán ismét komolyabb emelkedő leküzdésével feljutunk a Tátralátó, más néven Magosfa csúcsára. A nevéből is látszik, hogy gyönyörű a kilátás és szép időben a Magas-Tátrát is megpillanthatjuk. Mire ide érkezünk, már több mint 650 méter szintet tudhatunk magunk mögött, elkél egy kis pihenés.

A csúcsot elhagyva már nem kell sokat felfelé menni, van még egy rövid emelkedő a túra csúcspontjára, és egyben a Börzsöny legmagasabb pontjára, a Csóványosra. A nemrég felújított geodéziai torony tetejéről minden irányba ellátunk a Börzsöny vonulatai felett. Lefelé menet visszatérünk a Magosfa nyergébe, majd a nyerget nyugat felé elhagyva a Kőkorsó szikla kilátó ponthoz érkezünk. Az Oltár-patak folyását követve ereszkedünk tovább a Magas-hídi-réthez. A híd maradványait a szemfülesebbek megkereshetik kicsit lejjebb az erdőben. Innen a Fekete-patak völgyét követjük gyönyörű bükkös erdőben a Postás Kulcsosházig, ahol rálelünk a Csarna-völgyi kisvasút felső végállomásának maradványaira. Az itt egyesülő Fekete-patak és Egyház-patak a folytatásban már a Csarna-patak névre hallgat. A patakmedret és a lepusztult síneket kerülgetve, néha gázlókon átkelve érjük el a Hamuházat, amely hajdan vasúti megálló volt.

A kis kulcsosház működőképesnek látszik, karbantartás nyomait fel lehet fedezni, és turista pihenő is van mellette. Az utolsó 4 km-t már kellemes erdei ösvényen tesszük meg, amely néha a síneken vezet, persze a leomlott hidakon már nem lehet átkelni, itt ismét gázlókon kelhetünk át a patakon. A Kemencei kisvasút most is működő felső állomásán találjuk a Feketevölgy Panziót, ahol szállás és melegkonyhás étterem is üzemel.

Távolság

17,9 km

Szint

801 m

Nehézség

5Címkék: Dombos terep, Jól jelzett túra, Kilátó, Meleg étel, Meredek terep, Nagy esőzés után nehezen járható, Ösvény, Profi, Szálláslehetőség, Szép kilátás, Túrabottal ajánlott, Turistaház


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK