Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Kerca-patak

Kerca-patak

A Kerca-patak a Vend-vidék szlovén oldaláról lép be az országhatáron, és környezetében csodás érintetlen réteken sétálhatunk, ahol meg is ismerhetjük az itt élő állat és növényfajokat, különösen a lepkék világát, amelyből nagyon sokféle él errefelé. Körtúra szintek nélkül mezei sétányokon, akár babakocsival is járható, ha bírja a néhol előforduló magasabb füvet.

A határ menti erdők és rétek élővilága elsősorban annak köszönheti jelenlegi természetes vadságát, hogy a szocializmus ideje alatt a határzár miatt nem lehetett itt sem közlekedni, sem gazdálkodni. Szerencsére mostanára, a nemzeti park gondozásában fénykorát élheti, és bárki számára látogatható is. Körtúránkat Szomorócon a harangláb közelében lévő pihenőnél érdemes elkezdeni. Indulhatunk a határ felé is, és Kercaszomor felé is, a tanösvény táblákon jól lehet látni, hogy merre kell mennünk. A határpontnál egy szekérútra kanyarodunk és átkelünk a patak feletti betonhídon. A mezők világába érkezünk, ahol a tanösvény tábláiról megismerhetjük az élővilágot, és az egész világon veszélyeztetett fajként számon tartott Hangyaboglárka lepkék élőhelyét. A néha kiszáradó patak rehabilitációjáról is olvashatunk, amely igen fontos a beszabályozott meder eredeti állapotába visszaállítása szempontjából. De ami a táblákon, az a valóságban is ott terül el a szemünk előtt, ezeknek a lápréteknek olyan szemet gyönyörködtető látképe van, végtelenek és hullámzóak, egyszerűen muszáj látni. A tanösvényt követve, Szomoród másik végén érkezünk vissza a főútra.

Távolság

3,7 km

Szint

18 m

Nehézség

1Címkék: Családdal, Gyerekbarát, Kezdő, Közepesen jelzett túra, Nyomós kút, Ösvény, Sík terep, Szálláslehetőség, Tanösvény


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK