Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Kerteskői-szurdok

Kerteskői-szurdok

A Kerteskői-szurdok meglátogatása egy igazi gyerekekkel is végigjárható családi kaland, amiben van egy kis látványos izgalom is. Kis szintemelkedéssel járó körséta. Bakonybélben a Bakony szívében sok szálláshely és étkezési lehetőség is található.

Bakonybél déli részén, a focipálya mellett elhaladva egy erdészeti úton érhető el a Borostyán-kúti-tó partján található Szent Gellért-Kápolna és a felette található kálvária. A kirándulást kezdhetjük a kálvária bejárásával, majd utána a tópartról induló piros kereszt jelzésen kapaszkodunk fel egy rövid emelkedőn a Csúcs-hegy oldalába. Utána síkban haladunk egy kilométert, míg el nem érjük a keresztben érkező zöld jelzést. Itt jobbra fordulunk a zöldön, és lassan ereszkedve a Gerence-Patak völgyébe egy pihenőhely mellett megtaláljuk a Bányász-forrást egy szép tisztás szélén. A forrás nem rendelkezik kifolyóval, a foglaláson belül kis, kútszerű mélyedésből szivárog a víz, ettől függetlenül iható a vize.

Rövid pihenő után a patakot követve megérkezünk a szurdokba. Maga a szurdok nem túl hosszú, összesen 450 méter, de óriási sziklafalak között, nagy köveket kerülgetve csobog a patak, és az ösvényen is sok helyen a kövek között, illetve tetején lehet tovább lépkedni.

Aki szeretne még egy kis kalandot belecsempészni a kirándulásba, az a szurdok felénél levő zöld kör jelzésen felfedezheti a szurdok déli peremén lévő Oltár-követ is, amelyről belátható az egész szurdok felülről. A kör jelzés eléggé el van kopva, és egy meredek sziklás hegyoldalon jutunk fel, de ide is érdemes a látvány kedvéért felmászni. Odafent megtalálhatjuk a Judit-forrást is, bár az nem biztos hogy iható. Az Oltár-kőtől normál ösvényen tudunk visszaereszkedni a szurdok másik végéhez.

A szurdokot elhagyva a zöld háromszögön tudunk visszasétálni a gerincre, majd a Csúcs-hegy érintésével a piros kereszt jelzésre fordulva tudunk visszasétálni a kiindulópontra. Út közben egy másik forrást is érintünk itt, de a kis fakunyhós felépítés egy kiszáradt forrást takar.

Távolság

7,5 km

Szint

247 m

Nehézség

2Címkék: Családdal, Dombos terep, Forrás, Gyerekbarát, Jól jelzett túra, Kezdő, Ösvény, Szálláslehetőség, Sziklás


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK