Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Királyházáról a Nagy-Mánára

Királyházáról a Nagy-Mánára

Börzsöny szívében megbúvó legérintetlenebb részekre kalauzolunk el. A Nagy Mánára izzasztóan meredek út vezet fel, de a tetejére érve a látvány minden fáradtságot képes elűzni. Fotókon nem adható vissza ez a panoráma, muszáj saját szemeddel meggyőződnöd róla.

Királyháza Diósjenőről vagy Kemencéről közelíthető meg aszfaltos erdészeti úton. Bár a táblák szerint csak célforgalom esetén lehet behajtani, mégis évtizedek óta számos autós kirándul errefele. Parkolni a MOL Turistaház előtt érdemes, innen a piros sáv jelzésen indulunk el a hegy felé. Pár száz méter megtétele után a Tűzköves forráshoz érkezünk, ami jobbra kissé beljebb van az úttól, viszont mindenképpen térjünk ki ide, hogy friss hideg vizet vehessünk magunkhoz a nagy emelkedő előtt. Az út folytatódik, keresztezi a Rakottyás-patak medrét, ahol néhány helyen kilátszanak az egykori kisvasút sínjeinek darabjai is. Majd a jelzés meredeken indul balra fel a Nagy Mána irányába.

Alighogy kibukkanunk a fák közül, meglepetésünkben még lihegni is elfelejtünk. Nagyobb pihenő után folytatjuk utunkat a gerincen egészen a Sasfészek-bércig, majd jobbra térünk a piros négyzet jelzésre, ami hasonlóan szép erdei utakon vezet vissza a kiinduló pontra.

Távolság

10,3 km

Szint

496 m

Nehézség

4Címkék: Csúszós, Dombos terep, Esőzés után nem ajánlott, Forrás, Jól jelzett túra, Meredek terep, Nagy esőzés után nehezen járható, Ösvény, Szép kilátás, Túrabottal ajánlott


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK