Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Klastrompusztáról a Kémény-sziklára

Klastrompusztáról a Kémény-sziklára

Ez a rövid túra azoknak fog bejönni, akik az erdei ösvények mellett a sziklákat is szeretik, akár kilátópontként, akár barlangüregként.

A túrát Klastrompusztán kezdjük, ahol néhány autó számára alkalmas parkolóhely van. Innen a sárga sáv jelzésen a Kémény utca házainak hátsó kerítései mentén megkerüljük a települést, majd elindulunk felfele meredeken, néhol a fák törzseibe kapaszkodva egészen egy nyeregig, ahol elhagyjuk a sárgát és jobbra fordulva a zöld kereszten emelkedünk tovább. Figyeljük a zöld háromszög jelzést, ami kivezet a Klastrom-szirtek legszebb kilátó pontjához, a Kémény-sziklához. Az elénk táruló látvány kárpótol a megerőltető mászásért. Tiszta időben belátható a teljes Dorogi medence , Vértes és a Gerecse is. Csúszós időben viszont megfontolandó ez a kis kitérő, ugyanis az utolsó néhány méternyi szakaszon keskeny nyergen lehet átjutni a sziklára.
A zöld sáv jelzésen tovább emelkedünk egészen a piros sáv jelzésig, amin jobbra fordulunk és utunk innentől lefele halad. Kb egy kilométer múlva kék barlang jelzés keresztezi a piros sáv jelzést, ezen balra fordulva felmehetünk a Legény- majd a Leány-barlanghoz. Az út meredeken kapaszkodik, csúszós időben ez a kitérő is megfontolandó, viszont megéri a látvány. Aki mindkét barlanghoz ellátogat, gyorsan rájöhet, hogy miért kapták épp ezeket a neveket az üregek.
Miután visszatérünk a jelzések kereszteződéséhez, maradjunk a kék barlang jelzésen, ami visszavisz Klastrompusztára a parkolóig. Viszont ne hagyjuk ki a pálos kolostorrom meglátogatását, ahova oldalról nyílik a bejárat. És ne feledjünk visszanézni a Klastrom szirtek irányába, ahol jól felismerhetően magasodik ki az erdő fái közül a Kémény-szikla. El sem hisszük, hogy ott jártunk fenn!

Távolság

4,3 km

Szint

324 m

Nehézség

3Címkék: Barlang, Családdal, Csúszós, Dombos terep, Jól jelzett túra, Meredek terep, Nagy esőzés után nehezen járható, Ösvény, Szép kilátás, Sziklás, Túrabottal ajánlott, Turistaház


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK