Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Kő-hegy és Lajos-forrás

Kő-hegy és Lajos-forrás

Minden benne van típusú túra: meredek emelkedés, iható bővizű forrás, tűzrakóhely, néhány méternyi szikla-szurdok, klassz turistaház, végig napsütötte déli oldal, na és persze szép kilátás.

Pomázon a Vróci út és a Wrabel Sándor utca találkozásától indulunk, itt parkolni is lehet. A zöld sáv jelzés szinte egyből emelkedni kezd, és vele a pulzusunk is. Másfél kilométer múlva elágazáshoz érünk, itt áttérünk balra a kék keresztre, amin tovább emelkedünk a Görbe-hajtásban egyre magasabbra. Utunk szép erdei ösvényeken vezet, ami évszaktól függően más-más arcát mutatja a természetnek. Amikor szélesedni kezd az út, már fellélegezhetünk, hogy nincs sok hátra a Lajos-forrásig, egyben a túra legmagasabb pontjáig.
A Lajos-forrás bővizű kiapadhatatlan forrás, ahol gyakran nagyobb sorállás alakul ki, mivel családok innen visznek nagy mennyiségben ivóvizet a nagyvárosi vezetékes víz helyett. A sort azonban turistaként nem kell kiállni, egy-két palack friss vízért mindig előre lehet kéredzkedni. Miután itt felfrissültünk, a piknikező helyen elfogyaszthatjuk a szendvicseket, vagy akár tüzet is gyújthatunk szalonnasütéshez.
Utunk a tisztás keleti végén, a lejtőn lefele folytatódik a sárga sáv jelzésen. Rövidesen kiérünk az aszfalt útra, amit keresztezve ismét erdőben haladunk tovább. A jelzett ösvény egy viszonylag egyenes erdészeti út mellett kanyarog, de érdemesebb a kis ösvényen maradni, mert „kirándulósabb” a hangulata. Kb. egy km után a sárga sáv jelzés derékszögben balra fordul el az erdészeti úttól, és egy újabb fél kilométer után jelzések kereszteződéséhez érkezünk. Ugyan a sárga sávon fogjuk folytatni utunkat, de itt érdemes kis kitérőt tenni a Tanösvény és Sárga Barlang jelzés irányába mindössze 200 méternyi, ahol az első kis emelkedőn jobbra visszafele fordulva megtaláljuk a Vasas szakadék 20 méternyi függőleges sziklafalakkal határolt szurdokát, a végén egy barlangnyílással, ahova viszont már nem ajánlott lemenni, mert nagyon meredek és csúszós az avar miatt.
Ha visszaértünk a jelzések kereszteződéséig, a sárga sávon kis emelkedéssel elérkezünk a Kő-hegyi turistaházhoz, ahol újabb kellemes hosszas pihenést iktathatunk be. Innen pedig a zöld sáv jelzésen a Petőfi-kilátóból csodálhatjuk meg az elénk táruló kilátást, illetve azt is láthatjuk közelről, hogy honnan kaphatta a Kő-hegy a nevét. A zöld jelzésen meredeken ereszkedve érkezünk vissza a parkolóba.

Távolság

10,5 km

Szint

380 m

Nehézség

3Címkék: Családdal, Dombos terep, Forrás, Gyerekbarát, Jól jelzett túra, Kilátó, Meleg étel, Menedékház, Meredek terep, Ösvény, Szálláslehetőség, Szép kilátás, Sziklás, Túrabottal ajánlott, Turistaház, Tűzrakási lehetőség


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK