Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Kőkapu - Sólyom-bérc

Kőkapu - Sólyom-bérc

A Kőkapuban szállodaként működő vadászkastélytól a Sólyom bércre felmászni nem túlságosan megerőltető feladat. Egyetlen helyen van egy meredekebb emelkedő, de az igen rövid, akár gyerekekkel is érdemes elindulni, mert gyönyörű a kilátás, és rengeteg pihenő van út közben.

A Károlyi vadászkastély parkolójából indulunk. A kastélyban szálloda és étterem is üzemel, szállást, kosztot helyben találunk, akár több napra is érdemes eljönni. A sárga jelzésen kell elindulnunk, és egy darabon az erdészeti úton sétálunk a Rostallói kulcsosházig, amely egyben a kisvasút végállomása is. Akinek vonatozni van kedve, az feljöhet ide a Pálházáról közlekedő erdei vasúttal is. Az Ördög-patak völgyében folytatjuk a sétát. Egy idő utána patak völgyből kikanyarodva egy rövid meredek szakaszon kell felmásznunk, aztán ismét egy erdészeti útra térve jutunk el a Mlaka-réten található turista pihenőig, ahol sok pad és asztal, valamint egy esőház is található. Innen az országos kék jelzés is becsatlakozik. Innen 2 féle lehetőségünk van a túra folytatására. Az egyik, hogy balra fordulva a kéken elindulunk a Sólyom-bérc felé a másik, hogy jobbra fordulva az István-kúti erdészházat vesszük célba, ahol sütögetni, piknikezni is lehet. A két célpont felkeresésének sorrendje szabadon választható. A Sólyom-bérc egy 500 méteres kitérő a rétről. A sárga, valamint a kék háromszög jelzés is elvezet a csúcsra, odafentről káprázatos kilátás nyílik a hegyekre, még a Regéci-vár is ott magasodik a háttérben. Az István-kúti erdészház egy szállásnak szabadon használható menedékház, az ajtaja bárki számára nyitva áll, a szobákban vaskeretes fekhelyeket is találunk. Ha bírjuk a nomád körülményeket, nagyon kalandos dolog itt eltölteni egy éjszakát. A ház mellett forrás és egy kis tavacska is van, na és persze a kéktúra bélyegző. Visszafelé ugyanazon a sárga jelzésen jutunk a Kőkapuhoz, amelyen felfelé is jöttünk.

Távolság

11,9 km

Szint

365 m

Nehézség

3Címkék: Családdal, Dombos terep, Gyerekbarát, Jól jelzett túra, Kéktúra, Meleg étel, Menedékház, Ösvény, Szálláslehetőség, Szép kilátás, Turistaház, Tűzrakási lehetőség


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK