Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Kőtenger - Fekete-hegy

Kőtenger - Fekete-hegy

A Balaton-felvidék egyik leglátványosabb geológiai csodája. Nem, nem a tanúhegyekre gondolunk, az a másik. Itt bizony a Káli-medencében kialakult kőtengerről van szó, aminek a leginkább fennmaradt területe a Szentbékkállai hátság.

A szentbékkállai Kőtenger csak egy kis darabja annak a hatalmas kövekkel teleszórt területnek, amely egykoron Kővágóörsig húzódott. És itt a kulcs is a kövek eltűnésének, Kővágóörs települése onnan kapta a nevét, hogy malomköveket gyártottak az itt talált sziklákból, mag a település is ilyen kövekre épült.

De térjünk vissza Szentbékkállára, és sétáljunk ki északnyugat felé a kéken és járjuk körbe a kőtenger tanösvényt. Ne felejtsük ki a közepén álló óriási sziklát sem, amely egy ingókő. Ez körülbelül egy 3 km-es kör, ha valaki rövid sétát szeretne tenni.

Ha hosszabb is belefér, akkor a falutól kelet felé másszunk fel az Eötvös Károly-kilátóhoz. Út közben megnézhetjük a Töttöskáli templomromot. A kilátóban gyönyörködhetünk a tanúhegyek és a Balaton panorámájában, és ha még mindig nem fáradtunk el, akkor a Bonta-tó mellett kisétálhatunk a Keleményes-kőhöz is. Az út itt óriási mezőkön kanyarog és utána a szikláról is gyönyörű a kilátás. Innen egy vékonyka és meredek ösvényen le lehet jutni a szikla alá, ahol visszatérhetünk a kék jelzésre és aztán a faluba is, de aki nem szeret meredek sziklás hegyoldalon utat keresni, az menjen vissza a kilátóhoz és ugyanazon az úton menjen le a hegyről, ahol felfelé jött.

Távolság

10,6 km

Szint

297 m

Nehézség

3Címkék: Családdal, Dombos terep, Gyerekbarát, Kéktúra, Kezdő, Kilátó, Meleg étel, Ösvény, Szálláslehetőség, Szép kilátás, Sziklás, Tanösvény


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK