Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: A Magas-Bakony északi részeinek esszenciája

A Magas-Bakony északi részeinek esszenciája

A túra útvonalán található szép helyek és látványosságok külön-külön rövidebb útvonalakon is elérhetőek. Ennek a túrának a célja a kifejezetten hosszú táv legyaloglása, és határaink feszegetése, nem mellesleg jócskán akad benne szintemelkedés is. Sport célú természetjárás a Bakony talán legszebb részein.

A túra kiindulópontján van egy nagyon szép ősfenyves, amit nem vettem bele a távba, ha szeretnéd ezt is megnézni, még bele lehet venni a körbe, a falutól északi irányban található. A túrát viszont dél felé kezdjük és megmásszuk a Kőris-hegyet, ami a maga 708 méteres magasságával a Bakony legmagasabb pontja. Ezzel a szintemelkedés jó részét teljesítjük is, de aggodalomra semmi ok, lesz még később is, csak nem egyszerre ennyi.

A hegytetőn zömében kőris erdőt találunk, innen is kapta a nevét a csúcs. A kilátóból pazar kilátás van minden irányban, pontosabban csak arra nem, amerre a rádióállomás gömbje kitakarja. Azért így is bőségesen élvezhető.

A hegyről a piros jelzésen ereszkedünk le az Odvas-kő barlanghoz, közben többször is érintjük a Boroszlán tanösvényt. Tavasszal rengeteg virágban gyönyörködhetünk. Az Odvas-kő szikla tornyára is érdemes felmászni, onnan is gyönyörű a kilátás. A Gerence-patak völgyébe érve hosszabb pihenőt tarthatunk az Odvas-kő turistaháznál, valamint az azonos nevű panzió és étteremnél. Ha szeretnénk kettévágni a túrát, akkor itt szállást is találunk, vagy akár rövidíthetünk is. Igaz aszfalton gyaloglás, de innen végig lehet sétálni a Bakonykoppány felé vezető úton a patakvölgyben Huszárokelőpusztára ahol ismét becsatlakozhatunk az eredetileg megtervezett útvonalba és visszatérhetünk Fenyőfőre.

A patak mentén viszont sok helyen találunk turistapihenőket padokkal, asztalokkal, tűzrakó helyekkel.

Nézzük, mit hagyunk ki, ha rövidítünk. A folytatásban felkeressük a Bakonyi Gyilkos-tavat, azaz a Hubertlaki-tavat, amely erdélyi hasonmásához híven szintén facsonkokkal van teli, és ez a tó is duzzasztással keletkezett. A Hubertlaki kulcsosház (nyáron gyermek táborok helyszíne) mellett megpróbálhatunk vizet venni a Hubertus-forrásból ami ugyan iható, de nagyon gyenge a vízhozama.

Nem utolsó sorban pedig meglátogatjuk a Forrasztókői exótakertet, amely egy kerítéssel körbevett arborétum szerű terület, és a nem őshonos, főleg tűlevelű telepített fák adják az érdekességét. A kerítés fölött létrán juthatunk át, odabent turistapihenő és tanösvény táblák találhatóak. Innen pedig már csak a visszaút van hátra, a kertet másik oldalán hagyjuk el, és a jelzetlen erdészeti úton érkezünk a korábban említett Huszárokelőpusztára. Innen a zöld jelzésen sétálunk vissza Fenyőfőre. Vízvételi lehetőségek út közben Odvas-kői turistaház, Hubertus-forrás, Huszárokelőpuszta vadászház.

Távolság

34,1 km

Szint

853 m

Nehézség

5Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK