Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Márianosztráról Nagyirtáspusztáig

Márianosztráról Nagyirtáspusztáig

A Börzsöny nyugati szegletében, amely pont ahhoz a részéhez tartozik, ahol kevés turista jár, van egy település, ahol nem csak szép tájakat láthatsz, hanem egy rakás egyéb érdekességet is megismerhetsz. Ez Márianosztra, ahol napjainkban is működik a fegyház, de egy része már múzeumként üzemel. Túrázz egy nagyot ezen a környéken.

A Márianosztrai nagytemplom mellől indulhatunk, ahol a börtön múzeum is található, ennek meglátogatását ütemezhetjük a túra elejére és a végére is. A templomtól kelet felé indulunk és egyenesen kisétálva a faluból felmegyünk a kálvária dombra, amely rendkívül szép, és a tetejéről nagyon jó kilátás nyílik a falura. Innen egy mellékutcán kicsit visszasétálunk, majd észak felé vesszük az irányt a zöld jelzésen. Megmásszuk az első nagyobb emelkedőt a Kopasz-hegy csúcsára, innen is érdemes lenézni, majd visszatérünk az eredeti útvonalra és ismét emelkedni kezdünk az 572 méteres Só-hegy csúcsáig. Ez a túránk legmagasabb pontja. Kissé lefelé ereszkedve érintjük a Keselyűs-ormot, aztán megérkezünk Nagyirtás-pusztára, ahol a Szent Orbán Erdei Wellness fogadó áll. Itt érjük el a túra legtávolabbi pontját. A Nagyirtási kisvasút állomás mellett elhaladva visszafelé fordulunka Mária úton és nagyjából a sínek mellett haladva a Bezina-rét érintésével térünk vissza Márianosztrára. A túra második szakaszában már sehol nincs emelkedő, végig lefelé haladunk.

Távolság

13,7 km

Szint

548 m

Nehézség

4Címkék: Dombos terep, Jól jelzett túra, Meleg étel, Ösvény, Túrabottal ajánlott, Turistaház


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK