Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Mohos-tavak

Mohos-tavak

A Keleméri Mohos-tavak úszó tőzegláp szigetei egyedülállóak, és alig van hozzá hasonló az országban. A Balaton-felvidéken találunk ilyet a Fekete-hegyi hegyháton. A Magas-bérc tanösvény is végigjárható a környékén, ebben a leírásban ez is van fűzve, így a táv változtatható igény szerint. A tavak környéke szigorúan védett, ne térjünk le a jelzett utakról.

Kelemér a kiindulópontunk, ahol Országos Kék bélyegzőhely található, valamint a Tompa Mihály emlékház, aki évekig itt élt és Rém Elek álnéven publikálta írásait (Kelemér fordítva olvasva). Elindulunk felfelé a hegyre a kéken, a falu szélén egy köztéri kútból vehetünk vizet. Az erdőbe érve árnyas sétányon, vagyis aszfalt úton megyünk egy darabon, aztán a jelzést követve bekanyarodunk az erdőbe a tavak felé. Rövid séta után egy hatalmas tölgyhöz érünk, amelyet a Kisasszonyok fájának neveznek, és sok érdekes monda lengi körül.

Tény, hogy óriási és göcsörtös ágai megmozgatják az ember fantáziáját. Hamarosan elérjük az első tavat rögtön a fa után, majd egy kis elágazáson a rom jelzésen felmehetünk a Mohos földvár maradványaihoz. A vár már az 1300-as évek végén is romvárként szerepel a feljegyzésekben. A nyomai látszanak csak, ahol a falak és várárok húzódott. A jelzést követve visszaereszkedünk a második tó partjára, Aztán a jelzést követve élesen balra fordulva megyünk fel a tavak feletti gerincre. Itt találkozunk a Magas-bérc tanösvénnyel, amely az alattunk lévő Pálma-forrástól indul, és a gerincen húzódik végig.

Ha rövidíteni szeretnénk, itt megtehetjük a forrás felé, ahol piknikező helyet is találunk. A forrás elég alacsony vízhozamú, lassan csordogál a víz belőle. A tanösvényen eljutunk a Forrás-völgyi pihenőhelyhez, majd a másik hegyoldalon is teszünk egy kanyart, aztán visszatérünk a Putnoki halastóhoz és a Pálma-forráshoz. Az aszfaltozott úton érkezünk vissza Kelemérre.

Távolság

14,4 km

Szint

370 m

Nehézség

4Címkék: Családdal, Dombos terep, Forrás, Jól jelzett túra, Kéktúra, Nyomós kút, Tanösvény, Túrabottal ajánlott, Tűzrakási lehetőség


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK