Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Nadapi ősjegy

Nadapi ősjegy

A Nadapi Szintezési alappont a Nadapi ősmasszívumon található, amely az egyetlen olyan rög az országban, ahol nincs tektonikai mozgás, vagyis nem változik a tengerszint feletti magassága. Innen mérik az ország összes magassági pontját a Földközi-tengerhez viszonyítva. A túra során felkeresünk két ingókövet is, amelyek szintén kuriózumok. Hosszabb túra igen kevés szinttel, nagyon jó kis családos fél napos túra, és még piknikezni is lehet. A túrán kevés a fás terület, jórészt kopár mezőkön halad, nagy melegben nem javasolt.

A Nadapi ősjegy a túránk kiinduló pontja. Az emlékoszlop autóval is megközelíthető, és parkoló is van itt. A piros jelzésen indulunk, és pár méter után találunk egy újabb emlékművet, ez a Balti szintezési alappont, ami akkor volt használatban, amikor a Balti-tengerhez viszonyították a magasságokat. Az ösvényen kiérünk egy nagy mezőre és a sárga jelzést is keresztezzük. A túra része, hogy felmenjünk a Bence-hegyi kilátóba is, amely a sárgán érhető el balra. Mivel ugyanide kell visszatérni, így megtehetjük a kitérőt a túra elején is, és a végén is visszafelé haladva. Rövid kirándulásnak is alkalmas,és a kilátótól vissza is lehet fordulni, akkor az egy 3 km-es kör. Átvágunk a piros jelzésen a réten, majd egy autóúton sétálunk egy keveset és utána élesen jobbra visszakanyarodva megyünk tovább a Meleg-hegy felé. A csúcson jól látszik az adótorony, jó tájékozódási pont. A hegy mellett elhaladva a nyeregtől pár méterre felfedezhetjük az erdőben a Likas-követ, amely egy hatalmas sziklatömb, középen egy likkal. Az egész olyan, mintha úgy rakták volna össze, csakúgy mint a többi környékbeli ingókövet. Ezek a sziklák az erózió romboló hatásának következményeképpen kerültek a felszínre, és alkotnak bizarr sziklacsoportokat. Olyan helyzetben vannak egymáson, mintha egy mozdulattal fel lehetne dönteni őket, ezért nevezik ingó köveknek. A Likas-követ elhagyva a piroson elsétálunk az Angelika-forráshoz, itt friss vízhez juthatunk és kellemes erdei árnyas pihenő biztosít piknikezési lehetőséget. Innen egyenesen besétálunk Sukoróra, ahol bolt is van, meg csárda is, és a sárga keresztre térve megnézzük a Gyapjaszsák ingókövet. A sárga kereszten tovább a mezőkön át visszatérünk a kiindulópontra, és most megmásszuk a Bence-hegyi kilátót, ha még nem tettük meg az elején. Odafentről az egész Velencei-tavat végig belátni, csodálatos a kilátás. Az ide felé végigsétált úton térhetünk vissza az Ősjegyhez.

Távolság

12,6 km

Szint

288 m

Nehézség

3Címkék: Családdal, Dombos terep, Forrás, Gyerekbarát, Közepesen jelzett túra, Nagy melegben nem ajánlott, Ösvény, Tűzrakási lehetőség


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK