Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Nagy-Kopasz

Nagy-Kopasz

Közepes nehéz túra, amire bátran vállalkozhatsz rá, ha nem rettent el a közel 20 km-es táv és pár combosabb emelkedő.

Hűvösvölgyből a villamos végállomástól a Gyermekvasút irányába induljunk fel a lépcsőkön. Fent rögtön váltsunk a kék jelzésre, amely átvezet a vasút alatt, ezután rövid emelkedő következik, melynek tetején forduljunk jobbra a kék háromszöggel jelzett útra. Erre mindenképp érdemes kitérni, fent a Fazekas-hegy tetejéről csodás kilátás fogad minket. Innen egy kicsit menjünk visszafelé és rögtön az első kisebb ösvényre forduljunk jobbra, amely levezet egyenesen a Nagy-rétre. Itt óvatosan keljünk át az autóúton, igen forgalmas! Ezután a piros kereszt jelzést követve kellemesen emelkedünk felfelé, miközben jobbról a Kis-Ördög-árok és a Szép Juhászné út kísér minket.

Mikor elérjük az aszfaltozott utat, egy kicsit visszafelé sétáljunk rajta, itt már a piros sáv jelzés vezet minket. Legyünk ismét óvatosak, egyrészt itt is sűrű a forgalom, másrészt a jelzések elég ritkák. Miután balra elhagyjuk az utolsó ház kerítését, figyeljünk, a piros rövidesen befordul balra. Ezzel kezdődik meg első jelentősebb emelkedőnk a Fekete-fej csúcsára. Az emelkedő esős időben nagyon saras, csúszós tud lenni. Miután felkapaszkodtunk a csúcson láthatjuk az egykori kilátó helyén álló zászlót és a Gyuri-pihenőjén élvezve a kilátást megpihenhetünk.

Tovább folytatva utunkat leereszkedünk és elérjük Adyliget szélét. Ha szerencsénk van, balra a karámokban néha láthatunk lovakat. Innentől jó hosszan, kisebb emelkedőkkel végig a piros sáv jelzést kell csak követnünk. Egy fiatal fás rész után jobbról láthatjuk a névadó Vörös-pocsolyát, hiszen a Vörös-pocsolyás-hát nevezetű lealacsonyodó gerincen haladunk. Hamarosan egy kereszteződéshez érünk, itt balra a piros háromszög jelzésre váltunk, amely a Fekete-hegyek csodás fenyőkkel tarkított erdeibe vezet minket. Itt azonban jobbra fordulunk a Nagy-Kopasz irányába, egy tábla is jelzi, már csak 750 m a kilátó. Az utolsó jelentősebb emelkedőnket leküzdve felérünk a Budai-hegység legmagasabb pontjára az 559 m magas Nagy-Kopaszra, ami az elnevezése óta újra be erdősült. Itt találjuk túránk csúcspontját a 2005-ben épített Csergezán-kilátót, amelyet a híres festőről és grafikusról Csergezán Pálról neveztek el. A 23 m magas kilátóból teljes körpanorámánk nyílik a környező hegyekre, tájegységekre.

Miután kigyönyörködtük magunkat a zöld háromszög jelzés levezet minket Nagykovácsiba, közben a Sisakvirág tanösvény információs tábláiról sok érdekességet megtudhatunk a környékről, növény és állatvilágról. Mikor leérünk, szinte teljesen és mezőt látunk magunk előtt, jobbra egy kis emelkedőre térjünk rá. Erre azért érdemes menni, mert a tetején, egy kis padon megpihenhetünk és közben megcsodálhatjuk a Nagykovácsi-medencére és a Kutya-hegyre néző kilátást. A faluba érve a zöld jelzést követve elérünk a főtérre, ahonnan a 63-as busz vissza tud minket vinni Hűvösvölgybe. Mivel hétvégén ritkán jár, a főtéren találunk éttermet és kávézót, ahol kipihenhetjük a fáradalmainkat.

Távolság

18,1 km

Szint

589 m

Nehézség

4Címkék: Esőzés után nem ajánlott, Kilátó, Közepesen jelzett túra, Meredek terep, Nagy esőzés után nehezen járható, Nagy melegben nem ajánlott, Ösvény, Profi, Szép kilátás, Tanösvény, Túrabottal ajánlott


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK