Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Nagy-Péter-mennykő nagy kör

Nagy-Péter-mennykő nagy kör

Hosszabb séta a Zemplén gyönyörű kilátópontjaihoz. Indulás és érkezés a különleges kőkapui vadászkastély parkolójából. Kisvasutazási lehetőség.

A sárga négyzet jelölésen aszfaltos úton felsétálunk Rostallóig, innen a sárga jelzést követve kezdük meg a lassú kapaszkodást a kilátóhelyek felé. A szakasz elején található a Dérföldi-forrás, szépen kialakított pihenőhellyel. Érdemes vizet venni a kútból, a következő 10 km-en nem lesz forrás.
A Rostallói-elágazástól a kék kereszt jelzésen folytatjuk az emelkedést a Kavicsbánya-rétig, ahol rátéerünk az Országos Kéktúra pengőkői szakaszára. A túra nehéz része eddig tartott, innen nagyjából szintben haladhatunk a széles, jól járható úton.
Jobbra a kék háromszög jelzése pár per alatt kisétálhatunk a Pengő-kőre, amit sajnos benőttek a fák, így a kék jelzésen továbbhaladva, egy irtás széléről szemlélhetjük a szép kilátást a regéci várra.
A Nagy-Péter-mennykőre haladó kék háromszög jelzés kicsit később balkézre található. Innen gyönyörű panoráma nyílik a Zemplén északi vonulatára és a füzéri várra.
István-kútnál újbóli vízvételi lehetőség van, bár a forrás száraz időszakban csak lassan csordogál. Innen már csak pár perc a hangulatos Mlaka-rét, ahonnan a harmadik kilátó, a Sólyom-bérc sziklája elérhető.
Innen már csak pár kilóméter a ságra jelzésen lefelé, és újból a kőkapui kiinduló ponton vagyunk. Kőkapun étterem is található, lehetőség van meleg étkezésre. Innen akár kisvasútazni is lehet egyet Pálházára.
A túra során nincs nagy szintemelkedés, néhány meredekebb szakasz van benne. A távolság és a sok látnivaló miatt egész napos program.

Távolság

18,4 km

Szint

517 m

Nehézség

4Címkék: Forrás, Kéktúra, Kilátó, Meleg étel, Szálláslehetőség, Szép kilátás, Tűzrakási lehetőség


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK