Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Nagybátonyból a Mátra gerincére

Nagybátonyból a Mátra gerincére

Ezen a túrán a Mátra egyik jellegzetes hegycsúcsát az Ágasvárat másszuk meg az északi oldaláról, majd a gerinc Mátraszentistvánig tartó szakaszát járjuk végig. A túra meredek szakaszokat tartalmaz, főleg a nagyobb szintkülönbség miatt kapta a nehéz besorolást. Ugyanakkor csodálatos kilátásokban gyönyörködhetünk.

A túra kezdőpontja a Nagybátonyi vasútállomásról jól megközelíthető. A piros kereszt jelzésen indulunk a hegyek felé.A faluból kiérve szinte rögtön emelkedni kezdünk és a Büdös-kút, majd a Mézes-kút érintésével érjük el a piros sáv jelzést.

Ezen érjük el a nyerget, ahol a csúcsot kerülve feljutunk az Ágasvári turistaházig. Tartsunk egy jól megérdemelt pihenőt, a turistaházban meleg ételt is lehet kapni. Folytassuk a túrát, egy utolsó rövid emelkedővel feljutunk az Ágasvár csúcsára, ahol egy bronz kori vár maradványait fedezhetjük fel.

A kék háromszög jelzést követve indulunk tovább a gerincen, végig remek kilátópontokat végigjárva. A következő orom, a Kis-Kő csúcsát megkerülve jutunk el Mátraszentistván szélére. Itt is számos pihenési lehetőség kínálkozik, vízvételi lehetőséget is találunk.

A következő szakaszon elbúcsúzunk a gerinctől és a zöld jelzésen ereszkedni kezdünk az északi oldalon Szorospatak település felé. Vízvételi lehetőség itt is van köztéri kút formályában. Újra a piros jelzésen folytatjuk a sétát és ezen ereszkedünk le Nagybátonyba.

Távolság

19,4 km

Szint

760 m

Nehézség

5Címkék: Dombos terep, Jól jelzett túra, Kéktúra, Kilátó, Meleg étel, Menedékház, Meredek terep, Nyomós kút, Ösvény, Profi, Szálláslehetőség, Szép kilátás, Túrabottal ajánlott, Turistaház


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK