Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Nemzeti Park Túrák: Aggteleki Nemzeti Park

Nemzeti Park Túrák: Aggteleki Nemzeti Park

Ez a túra a Nemzeti Park túrák túrasorozat része, amely bejárja hazánk összes nemzeti parkját. Ezt a túrát szervezett keretek között vezetővel is végigjárhatod februárban, de ha nem sikerült eljutni, akkor egyénileg is csodás élményt fog jelenteni! Az útvonal bejárja a karsztvidék legjelentősebb karsztjelenségeit és felszíni formációit. A szintkülönbség nem túl nagy, de a sok látványosság miatt érdemes egy egész napos túrára készülni.

Maga a körtúra két irányból is elkezdhető, indulhatunk az Aggteleki barlangbejárattól, vagy akár a Jósvafői Tengerszem-szállótól is. Ha Aggtelekről indulunk, akkor a sárga jelzésen észak felé kezdjük a sétát és a Baradla tanösvény tábláiról informálódhatunk egészen az országhatárig, ahol két régi határőrs bódé mellett is olvashatunk a hangok érdekességeiről. Eztán néhány jókora töbör megkerülése után a zöld jelzésen, és egyúttal a Kecső-patak völgyében folytatjuk a tanösvény tábláinak felfedezését. Közel 7 km megtétele után egy enyhe emelkedőn felsétálva kijutunk a Jósvafői Tengerszem-szállóhoz, amely az a pont, ahonnan ellenkező irányban is elindulhatunk. Itt érdemes egy nagyobbat pihenni, akár ebédelni is lehet a szálló éttermében. A pihenő után leereszkedünk a jósvafői tengerszemhez, amely semmiképpen nem tengerszem, a patak duzzsztásával keletkezett, a víz pedig a Jósva-forráson keresztül tör fel a felszínre a barlangrendszerből. Némi szerpentin mászással elhaladunk a Béke-barlang jósvafői bejárata előtt, ahol tüdő szanatúrium is működik, majd felérünk a karsztfennsíkra és egyben a Vörös-tóhoz, ahol a Baradla-barlangrendszer harmadik látogatók által is használt bejárata található. Ettől a ponttól már visszafelé sétálunk, és amíg a túra első részén lombos erdőben haladtunk, most nyílt terepen folytatjuk és megcsodálhatjuk a tiszafás karszt társulások megannyi csodáját. Út közben elhaladunk a hires ördögszántás, azaz az aggteleki karrmező előtt, és végül megmásszuk a Baradla-tető kilátóját. A kilátóból lépcsőkön leereszkedve érkezünk vissza a kiindulási pontra.

Ha szeretnél részt venni a Nemzeti Park túrasorozat vezetett túráin, akkor keresd fel az Equinox Trekking Egyesületet: https://trekk.hu/turanaptar

Távolság

17,6 km

Szint

526 m

Nehézség

3Címkék: Barlang, Dombos terep, Forrás, Jól jelzett túra, Kilátó, Kőfejtő, Látogatóközpont, Meleg étel, Ösvény, Szálláslehetőség, Szép kilátás, Sziklás, Tanösvény, Turistaház, Tűzrakási lehetőség


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK