Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Nemzeti Park túrák: a Börzsöny felfedezése 1. nap

Nemzeti Park túrák: a Börzsöny felfedezése 1. nap

Ez a túra a Nemzeti Park túrák túrasorozat része, amely bejárja hazánk összes Nemzeti Parkját. Ezt a túrát szervezett keretek között vezetővel is végigjárhatod márciusban, de ha nem sikerült eljutni, akkor egyénileg is csodás élményt fog jelenteni! Az útvonal bejárja a Duna-Ipoly Nemzeti Park, azon belül is a Magas-Börzsöny leglátványosabb részeit, és a legmagasabb pontját, a Csóványost is. A szintkülönbség elég sok, így azoknak ajánljuk, akik felkészült túrázók, és megfelelő az erőnlétük egy egész napos hegyi túrára.

A túra a Diósjenői vasútállomásról indul és érdemes vonattal megközelíteni, mert nem körtúra, körülményes ide visszautazni, ha itt hagyjuk az autót. Vonatok érkeznek Vácról és a túra végén könnyen vissza is utazhatunk Vácig. A falut a zöld jelzésen hagyjuk el, és ezt a jelzést követjük egészen a Csóványosig. Az első látványos pont a Csehvár, aminek a romjait kis kitérővel meg is látogathatjuk. A Vörös-kő és a Magas-hegy nyergébe érve egy rövid szakaszon csökken az emelkedő, és áthaladunk a Gál-réten. Innen ismét komolyabb emelkedés következik, és felkapaszkodunk a Hárombarát-nyeregbe. A Nyír-Réti kastélyrom érintésével tovább emelkedünk a Varsa-tetőre, ahonnan elindul a csúcstámadás a Csóványosra. Szép idő esetén az egész Börzsöny belátható a kilátóból, sőt, ha szerencsénk van, még a Magas-Tátrát is megpillanthatjuk.
Innen lefelé a börzsönyi kaldera, vagyis a vulkáni kráter peremén megyünk végig a Rakodó-nyeregig, ahonnan ismét egy rövid, de meredekebb emelkedővel érünk el a Nagy-Hideg-hegyi turistaházhoz. Hosszabb pihenő után a kék kör jelzést követve gyalogolunk le a Szén-Patak-völgy peremén a Bajdázói tóhoz, majd Királyrétre. Innen az erdi kisvasúttal, vagy busszal juthatunk le Verőcére, ahol már van vonatközlekedés, vagy foglalhatunk magunknak szállást itt helyben.

Ha szeretnél részt venni a Nemzeti Park túrasorozat vezetett túráin, akkor keresd fel az Equinox Trekking Egyesületet: https://trekk.hu/turanaptar

Távolság

19,2 km

Szint

899 m

Nehézség

4Címkék: Dombos terep, Kéktúra, Kilátó, Kőfejtő, Látogatóközpont, Meleg étel, Menedékház, Meredek terep, Ösvény, Profi, Szálláslehetőség, Szép kilátás, Sziklás, Túrabottal ajánlott, Turistaház, Tűzrakási lehetőség


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK