Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Nyikom-nyereg

Nyikom-nyereg

Egy jól átmozgató, hosszabb távú túra közepesen nagy szintekkel, igény szerint 2 helyen is van szálláslehetőség, ha bírjuk a nomád körülményeket. Szép kilátás, vadregényes vízesések, erdő mélyi nyugalom, és némi sport.

Mátrakeresztes a kiindulási pont, a buszmegállóban van az Óvár vendéglő, ami visszaérkezéskor remek étkezési lehetőség. Van itt parkoló is, ha kocsival jövünk. A piros kereszten induljunk útnak, ezen a jelzésen nézhetjük meg a Lukas-követ és az Alsó- valamint a Felső-vízeséseket. Ezek nem nagy vízesések, de nagyon vadregényes a környezetük a sziklákkal. Az Erdész-rét után visszatérünk a piros jelzésre, és további emelkedés után elérjük a Nyikom-forrást, majd a Nyikom-nyerget is. Innen pici kitérővel kisétálunk a Gortva-Jójárt kilátóhoz, amely egy 2015-ben épült kőtorony. Magánvagyonból építette a tulajdonos és róla is lett elnevezve. A toronyban szintenként ablakokkal ellátott szobákat találunk asztalokkal, és kanapékkal, ezek, és a kilátótól nem messze lévő menedék házikó bivakolásra is alkalmas, ha előzetesen leegyeztetjük a tulajjal. A kilátás lenyűgöző! Egy darabon visszafelé megyünk, és a zöld kereszt jelzést követjük tovább amely nagyjából szintben vezet a Hidegkúti turistaházhoz. Itt előzetes foglalással szintén kaphatunk szállást, emeletes ágyas szobákban, cserépkályha fűtéssel. A vizet a forrásból ide vezetett vezetéken kapja a ház, van egy konyha épület is étkezővel. Szalonnasütéshez, bográcsozáshoz pedig fedett tűzrakóhely a ház előtt. A háztól a sárga jelzésen jutunk vissza Mátrakeresztesre.

Távolság

13,0 km

Szint

545 m

Nehézség

4Címkék: Forrás, Jól jelzett túra, Kilátó, Meleg étel, Menedékház, Ösvény, Profi, Szálláslehetőség, Túrabottal ajánlott, Turistaház, Tűzrakási lehetőség


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK