Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Pákozdi ingókövek

Pákozdi ingókövek

A Velencei-hegység ingóköveinek leginkább Pákozd környékén van nevük, így történhet meg, hogy az Oroszlán jól megfér a Pandúrral, és a Kocka-kő és a Kiscipó is egy lapon említhető.

Pákozd központjából indulunk, ahol büfék és étterem is működik, a túra végén betérhetünk egy frissítőre, vagy akár ebédre is. A templomkert mellett elsétálva a Bella-tóhoz jutunk, ami egy kis duzzasztott horgásztó. Tovább az úton a Kalmár-tanyát érintjük, aztán kiérünk az erdős részről és itt már nehézkesen lehet csak jelzéseket találni, mivel nincs mire felfesteni őket. Azért időnként kövekre és táblákra találunk felfestve. A zöld kereszten megyünk a Bella-patak kiszáradt medre mellett, míg el nem érjük a keresztutat, ami egy kis kőhídon megy át a meder fölött. Itt ismét zöld sávon haladunk. A dombot ívesen balról kerülve egy cserjésebb részre érünk, néhány fenyőfa is van itt elszórtan. A kanyar után a Kocka-kő tömbje jelenik meg. Az élén álldogál, mintha bármelyik pillanatban ledőlhetne. Ezek a gránit sziklák a talajból kerültek elő, az erózió eltakarította a talajt és a kitöltő anyagokat a sziklák környékéről, így maradhattak ezek ilyen furcsa állapotban, mintha emberek rakták volna egymásra őket. Ismét feljebb a dombon, és már ott is Állunk az Oroszlán-sziklánál. Ez egy jóval nagyobb kőtömb, mint a kocka volt, felmászva a tetejére, messzire ellátni, gyönyörködhetünk a Velencei-tó látképében. A domb túloldalán még egy nagyobb formáció csábít a megmászásra, aztán a zöld vagy sárga háromszögön lejjebb megyünk és egy erdős, cserjés szakaszon kanyargunk tovább a Pandúr-kőhöz. Sejtelmesen bújik meg a fák között a roppant nagy tömbje. Egy nagy öreg tölgy mellett a sárga sávra fordulunk, és a Szőlő-hegy mellett elhaladva egy kiszögelésben a Kiscipóra lelünk. Még arrébb a Gomba-kő álldogál a hegyoldalban. Lassan visszaérkezünk a lakott területre és a stílusosan elnevezett Ingókő utcán jutunk vissza a központba. Jöhet a jól megérdemelt büfézés.

Távolság

7,9 km

Szint

151 m

Nehézség

1Címkék: Családdal, Dombos terep, Gyerekbarát, Közepesen jelzett túra, Meleg étel, Nagy melegben nem ajánlott, Nyomós kút, Ösvény


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK