Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Pilis-tető és a Vaskapu-szikla

Pilis-tető és a Vaskapu-szikla

Izgalmas körtúra, ami bővelkedik meredek emelkedőkben és még meredekebb ereszkedőben. Csak megfelelően bordázott talpú túracipőben és túrabottal vágjunk neki.

A túra Pilisszentkeresztről indul a település Pilisszántó felőli végéből, itt hagyja el a piros sáv jelzés az aszfaltos utat, és a földek mentén igyekszik a Pilis-tető felé, amit sokáig látunk is magunk előtt. Amikor három jelzés találkozik, akkor előbb forduljunk jobbra a zöld sáv és sárga kereszt jelzésen, de alig 40 méter múlva keressük meg a zöld kör jelzést, ami balra indul el párhuzamosan a zöld sávval, mert ez vezet a Trézsi-kúthoz, amit kár lenne elkerülni. De ha nem sikerülne megtalálni, akkor a zöld sáv jelzés is megfelelő lesz, hiszen ez az út vezet fel a Pilis-tetőre. A meredek hegyoldalban cikk-cakkozó úton több helyen is kilátás adódik Budapest felé, és egyre magasabbról látunk rá a Hosszú-hegyre is. A legpompásabb kilátás természetesen a Boldog Özséb kilátóból nyílik, ahová az utolsó szakaszon a zöld háromszög vezet fel. Itt elkölthetjük a jól megérdemelt uzsonnánkat, hiszen már a túrának a felénél járunk és innen jóformán csak lefele kell menni.
Visszamegyünk a zöld sáv jelzésre, és folytatjuk utunkat, majd egy kilométer múlva jelzetlen erdészeti útra fordulunk derékszögben jobbra. Ezen az útszakaszon folyamatosan figyeljük a trekket, hogy megtaláljuk az impozáns Vaskapu-sziklát. A szikla túloldalán vezet le az út a Vaskapu-szurdokban, ami szintén jelzetlen, de a terep adottságaiból adódóan eltéveszthetetlen. Itt fontos, hogy a túracipőnk vagy túrabakancsunk talpa megfelelően tapadjon a törmelékes csúszós meredek talajon, a túrabot pedig az egyensúlyozásban segíthet.
Amikor leérkezünk a szurdokból, megállhatunk pihenni a padoknál, vagy visszafordulhatunk a zöld sáv jelzésen jobbra, ahol egy Cisztercita kolostor romjai mellett elhaladva visszaárünk a kiinduló pontunkhoz.

Távolság

11,5 km

Szint

468 m

Nehézség

5Címkék: Csúszós, Esőzés után nem ajánlott, Kilátó, Közepesen jelzett túra, Meredek terep, Nagy esőzés után nehezen járható, Ösvény, Profi, Szép kilátás, Sziklás, Túrabottal ajánlott, Tűzrakási lehetőség


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK