Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Porva - Kőris-hegy

Porva - Kőris-hegy

A Kőris-hegy a Bakony legmagasabb csúcsa, 709 méter. A tetején a Vajda Péter kilátóból minden irányban káprázatos kilátás tárul elénk. Érdemes megmászni, és ez Porváról bizonyul a legkönnyebbnek, bár az utolsó métereken a csúcs alatt lesz hova felkapaszkodni.

Porva település nevét először 1086-ban említették, így nagy múltú és igen szép fekvésű település a Hódos-ér forrásvölgyében. A központból indulunk a Kőris-hegy meghódítására. A zöld jelzésen fordulunk északnyugat felé, aztán ki is érünk a faluból a megművelt szántóföldekre, ahonnan rögtön meg pillanthatjuk a Kőris-hegy csúcsán álló gömb alakú légi irányítási radar állomást. 1 kilométer után az erdőben folytatjuk a sétát, aztán egy újabb nagy mező mellett elhaladva találkozunk a piros kereszt jelzéssel, és balra fordulva szintben elhaladunk a Kék-hegy lába mellett. Kisszépalmapuszta előtt rákanyarodunk a zöld kereszt jelzésre és a Levélkúti-árkon felsétálunk a Kék-hegy és a Kőris-hegy nyergébe. Ez a szakasz lankásan, de folyamatosan emelkedik, viszonylag kényelmesen tesszük meg a szintemelkedést egészen 650 méter magasságig. A piros jelzéssel találkozva a hegycsúcs felé fordulunk és 1 km lankás séta, majd egy rövid, de hirtelen emelkedővel el is érjük a csúcsot. A tetőn a kilátó mellett asztalok, padok biztosítják a kényelmes pihenést. Itt lehet tüzet rakni is, de előzetesen nézz utána, nincs-e tilalom.

Lefelé ugyanott indulunk el, ahol feljöttünk, de az országos kéket követve ereszkedünk le Kisszépalmapusztára, ahol ismét turista pihenőt találunk. Tovább lefelé érjük el Szépalmapusztát, amely több száz évig Eszterházy birtok volt, jelenleg erdei szállodaként üzemel, de van itt arborétum, ménes, és bemutató gazdaság is. A kék és a sárga jelzések együtt mutatják az útirányt, végül Borzavár előtt balra fordulva a sárga jelzésen térhetünk vissza Porvára.

Távolság

14,4 km

Szint

415 m

Nehézség

4Címkék: Jól jelzett túra, Kéktúra, Kilátó, Meredek terep, Nyomós kút, Ösvény, Szálláslehetőség, Szép kilátás, Túrabottal ajánlott, Tűzrakási lehetőség


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK