Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Pusztavám - Gerencsér-vár

Pusztavám - Gerencsér-vár

A Vértes nyugati sarkában járunk, és ha bár a túra útvonal nem olyan nagyon rövid, de cserébe a szint az egészen minimális, mondhatjuk, végig síkon gyalogolunk, közben pedig szép erdős tájakon kalandozunk és érdekes helyeket fedezhetünk fel.

A Malomerdő panziónál érdemes elkezdeni a túrát. A panzióban (vadászház) előzetes egyeztetésre szállást is tudunk foglalni. Működik itt egy vad bemutató is, ahol a nagy emlősökkel ismerkedhetünk, és piknikezni is lehet, ha bejelentkezünk a tulajdonosnál. A zöld jelzésen indulunk és aszfalton sétálunk majdnem két kilométert. Onnan már erdőben folytatjuk a túrát és nagyjából újabb két kilométer után el is érjük a Gerencsér-várat. A 14. században épült várból már csak egyetlen fal maradt hírmondóul, de szép környezetben vadregényes kinézete miatt igazán érdemes felkeresni. Mellette forrást és turista pihenőt is találunk. Egy nagyobb kitérővel innen az aszfalt úton meg lehet látogatni a Vértesszentkereszti Kolostor romot is, amit ugyan csak kerítésen kívülről lehet megnézni, mert omlanak a falak és veszélyes a közelébe menni, de olyan hatalmas romról van szó, ami igazán látványos. A kitérő jó 3 km oda-vissza. A vártól a piros kereszt jelzésen csatlakozunk a pirosra, amely a Pusztavám környéki bányatavak mellett megy el. Érdekes, látványos környék ez, rengeteg a nyírfa és ettől kicsit skandináv hangulata van a tájnak. A tótól ismét lehet egy kisebb kitérőt tenni a Csuka-tavi forráshoz, ahol szintén egy kellemes hangulatos pihenőt találunk, de errefelé az út sehol nincs jelezve. Előre kell tájékozódni. A túrát egy eredetileg tanösvénynek jelzett úton fejezzük be, de ez a szakasz is elhanyagolt és rosszul jelzett, figyeljük a gps útvonalat. A mini állatkertnél érkezünk vissza a panzióhoz.

Távolság

10,8 km

Szint

103 m

Nehézség

2Címkék: Családdal, Forrás, Gyerekbarát, Közepesen jelzett túra, Ösvény, Sík terep, Szálláslehetőség, Turistaház, Tűzrakási lehetőség


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK