Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Salgóvár - Boszorkány-kő

Salgóvár - Boszorkány-kő

A korábban kevésbé ismert Medves-fennsík egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kirándulók és túrázók körében, hála a fontosabb látnivalók viszonylag könnyű megközelíthetőségének és a közelmúlt turisztikai fejlesztéseinek (pl. az Eresztvényi Látogatóközpont vagy a Geocsodák Háza Salgóbányán).
Ez a túra egy épített és egy természeti látnivaló közelebbi megismerését teszi lehetővé számunkra - nem is beszélve a Medves állat- és növényilágáról.

Túránkat Somoskőújfalu vasútállomásától kezdjük. A települést keleti irányban, a piros/sárga/zöld sáv jelzéséket követve hagyjuk el.
Kb. 1 km múlva elhagyjuk a piros sávot és a sárga-zöld kombináción vágunk neki egy komolyabb emelkedőnek. Hamarosan ez utóbbi két jelzésnek is búcsút mondunk és jobbra térünk a sárga kereszten. Ezt követjük egészen a "Két vár közéig" vagy másnéven a Salgó-nyeregig.
Itt jobbra fordulunk és a piros várrom jelzésen mászunk fel a Boszorkány-kő (Kis-Salgó) sziklás csúcsára, amelynek létrejöttéről információs tábla világosít fel minket.
Innen visszatérünk a korábbi elágazáshot és immár egyenesen nekivágunk a Salgóvárba vezető emelkedőnek. A vár egy 623 m magas vulkanikus kúpra épült, amely kb. 5 millió évvel keletkezett. A várba belépve meg is csodalhatjuk a bazaltoszlopokat vagy "zsákokat". A felújított toronyból csodálatos kilátás nyílik többek között a Karancsra, a Somoskői várra és a Medves-fennsíkra. Fából készült táblák is segítik itt a "tájékozódást".
Visszaereszkedünk egy darabig és balra térünk a piros várrom jelzésen. Ezen tovább ereszkedünk és a sárga sáv jelzés becsatlakozását követően érünk le a volt Dornyay turistaházhoz, amely egyre romosabb állapotban várja sorsa jobbra fordulását.
Jobbra fordulunk a piros sáv jelzésen és a Salgó Hotelt megkerülve, Eresztvényt érintve a régi kisvasút nyomvonalához érünk.
Ezen a kisvasúton szállítottáka követ a környékbeliek bányákból a somoskőújfalui feldolgozóba. A forgalom 1963-ban szűnt meg és a síneket is felszedték azóta, ám a piros sáv jelzést követve keresztülmegyünk a vasút egyetlen megmaradt műtárgyán, egy 146 m hosszú alagúton. Ezután becsatlakozik balról a korábban már megismert sárga és zöld sáv jelzés és hamarosan visszaérünk a vasútállomásra.

Távolság

10,1 km

Szint

314 m

Nehézség

2Címkék: Családdal, Jól jelzett túra, Ösvény, Szép kilátás, Tanösvény


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK