Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Salföld major

Salföld major

Ha közhelyesek szeretnénk lenni, akkor Salföld egy ékszerdoboz. De oly sok más településre is rásüthetnénk ezt a jelzőt, maradjunk abban, hogy Salföld a Balaton-felvidék esszenciája. Építészete, és majorsági bemutatóközpontja kihagyhatatlanná teszi. Sőt, ezt még fokozzuk is egy szép kilátóval, és egy igazán titokzatos erdei kolostorrommal. Vágjunk is bele.

A túrát hol máshol kezdhetnénk, mint a Salföld majornál, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park látogatóközpontja, és mezőgazdasági bemutatóhelye. Van itt bivalyrezervátum, háziállat bemutató, mezőgazdasági múzeum és sok egyéb más érdekesség is.

Szabadon választott, hogy először itt nézünk körül, vagy elindulunk a túrára és a végére hagyjuk. A központ bejáratától nyugatra keressük meg a tanösvény jelzést és sétáljunk fel a kilátóba. Ez egy nemrég átadott fatorony, és nagyon szép a kilátás a Balatonra és a Káli-medencére. Továbbra is a tanösvényen ereszkedjünk vissza a falu felé, és amikor elértük a házakat, forduljunk jobbra és a jelzetlen szekérúton sétáljunk el a határba, amíg el nem érjük a piros jelzést. Ez körülbelül másfél km.

A jelzésen folytatjuk jobbra felfelé, és 300 méter után megérkezünk a pálos kolostor romjaihoz, ahol turistapihenő, tűzrakóhelyek és egy fedett esőbeálló épület fogad. A kőkúti pálos kolostor középkori építmény (anno 1263), és monumentális tömbje izgalmas látványosság az erdő mélyén. Innen a piroson kapaszkodunk fel az Örsi-hegy nyergébe. Ez egy 500 méteres szakasz, de alaposan megdolgoztatja a lábizmokat, meredeken emelkedik felfelé. Amikor felértünk, a kék jelzéssel találkozunk és ezen folytatjuk a sétát egészen Salföldig. A majorban büfé is található, de ha rendes meleg ételt szeretnénk fogyasztani, akkor a Pajta galéria éttermet keressük meg a falu másik végén. Mindössze pár száz méter.

Távolság

7,7 km

Szint

194 m

Nehézség

2Címkék: Családdal, Dombos terep, Gyerekbarát, Jól jelzett túra, Kezdő, Kilátó, Látogatóközpont, Meleg étel, Menedékház, Ösvény, Szép kilátás, Tanösvény, Tűzrakási lehetőség


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK