Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Szabó-hegy - Óház-kilátó

Szabó-hegy - Óház-kilátó

Meg sem próbáljuk felsorolni, hogy Kőszegen mennyi látványosság van. Inkább beszéljünk az Óház-kilátóról, amely érdekes titkok tudója, és igazán megéri felmászni oda, hogy megismerjük történetét, még ha egy kicsit szintes is a túra. Kevés tapasztalattal már neki lehet vágni az emelkedőnek, a kilátás pedig mindent megér.

A túrát a vár bármelyik pontjáról elkezdhetjük, ahol sikerül parkolót találni. A lényeg, hogy a zöld jelzést keressük meg és azon induljunk el kifelé a városból. Felfelé a Szabó-hegy oldalában többször is keresztezzük a Panoráma-körutat és elmegyünk a volt Panoráma szálló épülete mellett is. A Szabó-hegy nyergébe érve figyelni kell, hogy ne az úton menjünk tovább, hanem a hegy felé vezető ösvényen. Mindkét irány jó lehet, de az úton menő jelzés nagyobbat kerül. Ha ráleltünk a helyes irányra, akkor innen jön egy erősebb emelkedő, 460 méterről felmászunk az 609 méter magas Óház-tetőre. Odafent a kilátó erődítmény szerű tornya, és egy tűzrakóhellyel felszerelt pihenő vár. Na, de miért is ilyen erőd szerű ez a torony? A 13. században épült vár határőrizeti céllal készült, később felső-várként emlegetik és eredeti neve Castrum Kwszug. Innen kapta a nevét is Kőszeg városa. Ezen a magaslaton kezdődött Kőszeg alapítása. Tovább sétálva a kék kereszten leereszkedünk a szomszéd völgybe és megnézzük a híres Hét-forrást. Egy szépen kiépített forrás ez, korlátos kőfalakkal, tavacskával. 7 db csövön folyik ki a víz a 7 vezérről elnevezve, ha vizet veszünk, mind a hétből töltsünk egy kicsit, a hiedelmek szerint akkor teljesül egy kívánságunk. Itt is található turista pihenő és piknikező hely, ha hoztunk sütnivalót, itt tudunk tüzet rakni, persze a tűzrakási szabályok betartásával. Innen a kék forrás, majd a kk kereszt jelzésen juthatunk vissza Kőszegre. A város határában egy kis kitérővel fel lehet menni a Szulejmán-kilátóba.

Távolság

10,5 km

Szint

500 m

Nehézség

3Címkék: Forrás, Jól jelzett túra, Kéktúra, Kilátó, Meleg étel, Meredek terep, Ösvény, Szálláslehetőség, Szép kilátás, Túrabottal ajánlott, Tűzrakási lehetőség


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK