Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Szádvár - Derenk

Szádvár -  Derenk

A túra során felmászunk az egyik legnagyobb kiterjedésű középkori vármaradvány, a Szádvár romjaihoz és ellátogatunk Derenk romközségbe. A várhegy megmászása rövid, de meredek, köves vállalkozás, a túra többi részében kevés a szint, így az egész útvonal nem túl nehéz.

Oké, Szádvárról már tudjuk, hogy középkori erősség a hegytetőn, de vajon Derenk miért lett romközség? Ez a történet nem nyúlik olyan régre vissza, csupán arról van szó, hogy a közeli Szelcepusztán építették fel Horthy Miklós vadászkastélyát az 1930-as években, és a település útjában volt a vadászatoknak, így egyszerűen kitelepítették az ott lakókat. A Szalamandra turistaháztól indulunk, amely autóval is elérhető, igaz egy kicsit töredezett, kátyús az odavezető út.

Aki szeretné előre letudni a várhegyet, az a piros, majd a piros rom jelzésen induljon felfelé. Hagyhatjuk a végére is a várat, így a Ménes-völgyben haladó piroson sétálunk a Ménes-tóhoz, ahol turistapihenőt és forrást is találunk. Tovább megyünk a piroson, amíg el nem érjük az Országos Kék jelzést, ezen fordulunk jobbra kissé felfelé. Átkelünk a Mocsolya-patakon és lassan emelkedve elérjük a romközséget és az emlékhelyet, ahol kéktúra bélyegző is van. Kis kitérővel besétálhatunk a temetőbe, amely szintén emlékhely, és jelenleg is gondozzák az ott éltek leszármazottai. A pihenő után tovább megyünk a kéken, és megérkezünk a Várhegy alá. A korábban említett piros romjelzésen mászunk fel a várba, ahonnan csodás kilátás tárul elénk a környező völgyekre. Szögligeten érdemes megnézni Pista bácsi tájházát, a bácsi a saját életéből és eszközeiből hozta létre a kiállítást, és nagyon részletesen meséli el a történetét.

Távolság

10,7 km

Szint

316 m

Nehézség

4Címkék: Forrás, Jól jelzett túra, Kéktúra, Meredek terep, Nyomós kút, Ösvény, Szálláslehetőség, Szép kilátás, Sziklás, Tanösvény, Túrabottal ajánlott


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK