Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Szala-menti tanösvény

Szala-menti tanösvény

Ha azt mondom Szala-patak, az nem lesz annyira ismerős, mintha azt mondanám Zala folyó, pedig a kettő azonos, vagyis a patak a folyó forrásvidéki szakasza. Egy gyönyörű tanösvény is halad mellette, sőt mi több, az Országos Kék dél-dunántúli útvonala is itt kanyarog végig. Egy kevés szintes kirándulásra készüljünk, amely patakparton, időnként patakon átkelve, vagy vékony hidakon lépdelve, villanypásztorral elkerített szürkemarha csordák mellett vezetve kalauzol minket végig ezen a vadregényes vidéken.

A túra oda-vissza ugyanazon az útvonalon megy, ha csak nem felezzük meg és nem vesszük igénybe a tömegközlekedést Szalafő és Őriszentpéter között. Így elkezdhetjük bármelyik végéről, vagyis Őriszentpéter Keserüszerről, vagy Szalafő Templomszerről is. Szállást is találunk mindkét végponton, az Őrszem fogadóban, ahol étterem is működik, vagy pedig a nemzeti park által működtetett Keserüszeri vendégházban. Utóbbi mellett, mely az erdőszélen található, sátrazni is lehet, és tűzrakóhely is van. Használatáról egyeztessünk a gondnoksággal. Az ösvény a vendégház alatti réten indul a patak mentén az erdőbe. Egy darabon széles szekérúton halad, aztán egy vékonyka fahídon átkerül a patak túloldalára. Ezen a szakaszon van a villanypásztor és az ösvény keskenyebb, de ugyanakkor ez a legkalandosabb szakasz, ahogy a rét szélén a fák között kanyargunk. Szalafőhöz közeledve újabb fahidakon kell átkelni, és egy szakaszon vadkerítés mellett egy kis emelkedőt is meg kell mászni, itt eltávolodunk a pataktól és teljesen erdei környezetben gyalogolunk. A templomszeri focipálya mellett érkezünk ki az erdőből, ahol játszótér is van, végül turista pihenő, esőbeálló és a Millenniumi emlékművet elérve megérkezünk a fogadóhoz.

Távolság

8,3 km

Szint

67 m

Nehézség

2Címkék: Családdal, Dombos terep, Gyerekbarát, Jól jelzett túra, Kéktúra, Kezdő, Meleg étel, Nyomós kút, Ösvény, Sík terep, Szálláslehetőség, Tanösvény, Tűzrakási lehetőség


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK