Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Szalajka-vízesés

Szalajka-vízesés

A Szalajka-völgyi rövid túra bármikor beiktatható bármilyen programba, ha éppen a Bükkben járunk, sőt szinte kötelező, hiszen a világhírű mésztufa vízesést mindenképpen látni kell. Szilvásváradról felsétálni oda pedig egy tényleg teljesen családbarát vállalkozás, sík terep, rövid táv, rengeteg látványosság.

Szilvásváradon rengeteg szálláshelyet találunk, így akár több napra is el lehet jönni egy kis kikapcsolódásra. A Szalajka-völgy bejáratánál a kisvasút végállomásánál sok étterem és büfé is van, így az étkezési lehetőségekben is bőven lehet válogatni. A sétát a lovaspálya melletti parkolóból indíthatjuk. Az egész táv oda-vissza összesen 4 km, így bárki le tudja sétálni, de a kisvasút is igénybe vehető a vízesésig, vagy felmehetünk gyalog és vissza vonattal, vagy fordítva is. A zöld jelzést kell követni, de gyakorlatilag felesleges a jelzésekre figyelni, mert eltéveszthetetlen az út.

Közben elolvashatjuk a tanösvény tábláiról a környék növény és állatvilágát is, sőt elhaladunk egy vadaspark mellett is, ahol élőben is megismerkedhetünk a nagyvadakkal. Kicsit feljebb található a Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum is. Egy tavacska megkerülése után a pisztrángkeltetőhöz érkezünk, valamint egy halsütödéhez, ahol meg is kóstolhatjuk a finomabbnál finomabb halételeket. Ismét feljebb egy kicsit a sziklaforrás csobog, előtörve egy nagy sziklafalból, aztán a Gloriette-tisztáshoz érünk, ahol játszótér, pihenőpadok, gyorsbüfé várja a látogatókat. Innen már csak egy ugrás a vízesés! Arról, hogy milyen, felesleges most megemlékezni, a személyes megélés sokkal jobb dolog.

Ha belefér egy nagyon rövid emelkedő is, a vízesés mellett felsétálva megnézhető a Szalajka-forrás és az Istállós-kői-barlang is. Ha egy nagyobb emelkedő is belefér, akkor pedig érdemes a zöld háromszög jelzésen felmászni a Bükk legmagasabb pontjára a Szilvási-kőre is, de ez nem része a túraleírásnak.

Távolság

3,8 km

Szint

121 m

Nehézség

1Címkék: Babakocsival, Barlang, Családdal, Gyerekbarát, Jól jelzett túra, Kezdő, Látogatóközpont, Meleg étel, Ösvény, Sík terep, Szálláslehetőség, Tanösvény


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK