Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Szalonnai-hegység

Szalonnai-hegység

Szalonna egy település, így nem is fog akadályozni abban, hogy egy kiadós túrát tegyünk a Szalonnai-hegységben található Szár-hegyre, ahol megnézhetjük az ország leginkább épen maradt középkori pálos kolostorromját. Nem túlságosan nehéz, de azért emelkedőben bővelkedő útvonal.

Szalonna település családi névből származtatva kapta a nevét, illetve a szláv slana, azaz sós szóból. A falut a zöld L (rom) jelzésen hagyjuk el, és kezdetben szekérutakon, aztán erdei ösvényen megyünk felfelé a hegyoldalon. Jó 100 méter szint megmászása után találkozunk azzal az aszfaltozott úttal, ami Martonyi településről megy fel a Csengő-tető csúcsán lévő Tv-toronyhoz.

Ezt a tornyot az egész környékről jól látni. Az úton megyünk tovább majd 500 métert, ahol a jelzés ismét az erdőben folytatódik. További rövid emelkedő után szintbe fordul és a Szár-hegyet kerülve érkezünk meg a nyeregbe, ahol a martonyi Háromhegyi Pálos templom és kolostorrom található. Az 1341-ben alapított kolostor a török időkben néptelenedett el, ezért is érdekes, hogy ilyen meglepően jó állapotban maradt meg. Jelenleg folyik a feltárása és az állagmegóvása. A kolostor melletti pihenő után továbbra is a zöld L jelzésen indulunk Perkupa irányában. A Tv-torony másik oldalára érve a zöld kereszt jelzésre fordulunk és azon ereszkedünk vissza Szalonnára.

Távolság

12,1 km

Szint

394 m

Nehézség

4Címkék: Jól jelzett túra, Meredek terep, Ösvény, Túrabottal ajánlott


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK