Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Szandavár

Szandavár

A túra nagyon kényelmes, dombos útvonalon halad, nincsenek nagy szintemelkedések, út közben forrást, két helyen is találunk. Szandaváralján szálláslehetőség, kéktúra bélyegzőhelyek út közben.

A túra első szakasza egyben a befejező is, így a faluból kisétálva az erdő szélén oda és vissza is érinteni fogjuk a Mária-forrást, jó vízvételi lehetőség, nagyjából egy kilométerre a település szélétől. Az erdőben enyhe emelkedőn másszuk meg a várhegyet, a sziklákkal tarkított a csúcsán ott díszeleg Szandavár egyetlen épen maradt tornya. A vár kora nem ismeretes, építéséről nincsenek emlékek. Az 1300-as években viszont már létezett, és a törökkel folytatott háború során pusztult el, a vár védői robbantották fel, hogy ne kerüljön török kézre.

Fentről nagyon szép kilátás van körbe a vidékre. A várhegy másik oldalán leereszkedve a zöld jelzésre érkezünk, amelyen jobbra fordulva a várhegy tövében sétálva meglátogathatjuk a szandai kőbányát és közelben található Páncélos-forrást is. Visszatérve a kék jelzésre a kőbánya mellett elhaladva rátérünk arra a szakaszra, ahonnan jöttünk és az ide vezető úton visszasétálunk a faluba. Alternatív hosszabbításnak jó lehet a zöld jelzésen Szandavár faluba is átsétálni, de onnan csak aszfaltúton gyalogolva, vagy tömegközlekedéssel tudunk visszatérni Szandaváraljára. Az önkormányzat által működtetett vendégházban van lehetőség szállásra, meleg étkezésre, illetve a Kendős parasztházban.

Távolság

8,0 km

Szint

361 m

Nehézség

2Címkék: Családdal, Dombos terep, Forrás, Gyerekbarát, Jól jelzett túra, Kéktúra, Kőfejtő, Meleg étel, Nyomós kút, Ösvény, Szálláslehetőség, Szép kilátás


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK