Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Szár - Körtvélyes csúcs

Szár - Körtvélyes csúcs

Ez egy közepesen fárasztó túra egy gyönyörű kilátásért, amit a Körtvélyes csúcsán lévő geodéziai toronyból élvezhetünk. Az eleje kellemes séta, a 3. és 5. kilométer között kell megmászni a hegyet, innentől pedig már lefelé és megint vízszintesen fejezzük be a túrát.

Szárról a piros jelzésen sétálunk ki az erdő felé. Egy faluszéli játszótér, majd az Öregtölgy vendégház bejárata mellett megyünk el. Itt szálláslehetőség is van. Ezt követően beérünk az erdőbe és egy szép szekérúton kanyargunk a fák között. Egy idő után becsatlakozunk abba az erdészeti útba, ami Szárligetről megy Vérteskozma felé, de csak addig, míg egy nagy kanyar után a piros fel nem kanyarodik a hegy felé. Itt kezdődik a mászás. Az út nem túl meredeken, de folyamatosan emelkedik 2 km-en keresztül egészen a hegy csúcsáig. Itt egy elágazásnál rátérünk a piros kereszt jelzésre, amely felvisz minket a kilátóhoz. Ezen a szakaszon már nincs sok emelkedő. A Körtvélyes csúcsa nem egy hegycsúcs, hanem egy hosszan elnyúló hegygerinc, ezért a jelzett út sokat segít a torony megtalálásához az erdőben. A torony egy henger alakú beton torony, amelynek a belsejében kiépített acél létrákon és rámpákon tudunk felmászni a tetejére. Óvatosan használjuk a létrákat, mert sáros időben csúszhatnak a fokok. A toronyból 360 fokos panorámát élvezhetünk és beláthatjuk a Vértest. Lefelé a háromszög jelzésen megyünk egészen a hegy lábáig, ahol találkozunk a piros kereszt jelzéssel. Ezen indulunk balra fordulva és megkerüljük a Nagy-Széna-hegyet, aztán visszatérünk a piros jelzésre, amelyen felfelé mentünk, és visszasétálunk a faluba.

Távolság

13,8 km

Szint

325 m

Nehézség

3Címkék: Jól jelzett túra, Kilátó, Meredek terep, Ösvény, Szálláslehetőség, Szép kilátás, Túrabottal ajánlott


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK