Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Szársomlyó

Szársomlyó

Magyarországon, Aggteleken kívül csak itt látható karrmező. A Villányi-hegység legmagasabb pontja. Az ország legdélebbi hegye. Fokozottan védett tömbjén olyan állat és növényfajok élnek, amik csak itt találhatók meg. Ha még nem derült volna ki, akkor ez a Szársomlyó, egy kinézetében egyedülálló mészkőtömb Nagyharsány és Villány mellett. Felmászni rá csak idegenvezetéssel lehet, amelynek időtartama nagyjából 2-3 óra.

Ha egyszer Villányban járunk, feltétlen érdemes a Nagyharsányi szoborparkkal együtt betervezni a Szársomlyó megmászását. A szoborpark gondnoksága csinálja a túrát, a parki belépővel együtt lehet megváltani a jegyet a vezetésre. A hegy déli oldala teljesen kopár, az erózió lepusztította a talajréteget, és előtűntek a barázdált mészkő sziklák, amelyek úgy néznek ki, mintha szántás nyomok lennének. Ezt hívják ördögszántásnak, vagy karrmezőnek. Az északi oldalon erdősebb a növényzet, itt sokféle állat és növényfaj él. A hegy tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a környékre. A hegy gyomrában egy 1400 méter hosszú kristálybarlang található, ahova viszont csak kutatók kapnak belépési lehetőséget kivételes esetekben. Az idegenvezetés során megismerkedhetünk azokkal a különleges állat és növényfajokkal, amiket csak itt lehet megtalálni, a hegy lábánál pedig a szoborparkban egy nemzetközi szobrász alkotótábor remekműveit járhatjuk végig.

Távolság

3,8 km

Szint

251 m

Nehézség

3Címkék: Dombos terep, Kilátó, Ösvény, Rosszul jelzett túra, Szép kilátás, Tanösvény


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK