Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Szaru-kő - Sólyom-kő

Szaru-kő - Sólyom-kő

Ennek a túrának a nehézségi fokát nem azért állítottuk ötösre, mert túlságosan hosszú, meredek, vagy nehéz lenne, hanem azért, mert szinte sehol nincsen rajta jelzett út, végig jelzés nélküli erdészeti utakon fogunk haladni, cserébe viszont két csodálatos panoráma lesz a fáradtság jutalma.

A Károlyi vadászkastély parkolójából indulunk. A kastélyban szálloda és étterem is üzemel, szállást, kosztot helyben találunk, akár több napra is érdemes eljönni. Érkezhetünk kisvasúttal is Pálházáról, a menetrendről tájékozódjunk előtte. A túra elején egy rövid szakaszon még vannak jelzések. A Rostalló kulcsosházig a sárgán megyünk, aztán bekanyarodunk a Rostalló-patak völgyébe. Nem messze a Délföldi-forrás mellett egy pihenőt is találunk. Tovább haladunk felfelé, aztán megérkezünk a Mar-lak nevű kunyhóhoz, amely talán nem is véletlenül kapta a nevét, egy vadászatra nagyon is alkalmas házikó ez, mellette sózóval és etetővel. Itt a sárga jelzés a völgyben folytatja útját, mi viszont az erdészeti úton szerpentinezünk felfelé és jelzés itt már nincsen. Nagyjából 800 méter után egy „y” alakú elágazásba érkezünk, ahol egyenesen előre folytatjuk a gyaloglást. Újabb 400 méter után az út nagy ívben jobbra kanyarodik és itt a kanyar után rögtön el is kezdhetünk jobbra felmászni a hegyoldalon, mert ekkor érjük el az első kilátópontot a Sólyom-követ. Figyeljük a letöltött útvonalat. Odafent egy hegygerincen találjuk magunkat és az óriási sziklát, amelynek nyitott tenyér formája van. Vagy sólyom szárny? A kilátást megcsodálva visszaereszkedünk az útra és elindulunk rajta visszafelé, majd az elágazásban a másik úton megyünk tovább. Nagyon enyhén lefelé haladva egy nagy kanyar után az út szélén feltűnik a dombtetőn a Szaru-kő, ezt szinte lehetetlen eltéveszteni, olyan jól látható. Egy vékony ösvényen feljuthatunk a tetejére, a kilátás nem kevésbé szép mint az előző helyen. Visszatérve az erdészeti útra tovább követjük lefelé, míg vissza nem érkezünk a Kőkapuhoz. A kastély éttermében ebédelhetünk, vagy vacsorázhatunk.

Távolság

10,8 km

Szint

219 m

Nehézség

5Címkék: Dombos terep, Forrás, Meleg étel, Ösvény, Rosszul jelzett túra, Szálláslehetőség, Szép kilátás, Turistaház


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK