Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Szent Vid kápolna

Szent Vid kápolna

Velemben a Szent Vid kápolna és a híres Cáki pincesor olyan ideálisan összeköthető a Források útja tanösvénnyel, hogy keresve sem találnánk jobb körtúrát, ha családdal mennénk egy hosszabb kört a Kőszegi-hegységben. Nagy emelkedők nincsenek, a szint pedig eloszlik és út közben – ahogy a tanösvény nevéből is kiderül – rengeteg forrást érintünk.

A túrát Velemben kezdjük a Vasfüggöny látogatóközpontnál. A szabadtéri múzeum és a pihenő beiktatható a túra előtt és után is. Indulás után rögtön érintjük a Velemi régészeti témaparkot is az Avar hotel mellett, majd ugyanezt a témát követve végignézhetjük a geológiai történelmi korokról szóló tanösvényt, amíg felérünk a Szent Vid kápolna dombjára. Közben ez kis kitérővel a Szent-kút is itt található. A kápolna fölött egy kicsivel egy turista pihenőt és a Kéktúra emléktáblát láthatjuk, néhány lépéssel pedig a Kálvária-dombra is felmászhatunk. Aki rövid távot szeretne, az itt piknikezhet is egyet, majd vissza lehet térni a kiinduló pontra. A kék kereszten tovább haladva hamarosan egy parkolóba érkezünk, ahol kezdetét veszi a Források-útja, eztán a piros kör jelzést fogjuk követni. 300 méter után már el is érjük az első forrást, mégpedig a Gyertyán-kutat. Esőbeálló és pihenő is van. A következő kanyarban egy sziklára felmászva szép kilátásban gyönyörködhetünk, majd pár száz méter után a Jávor-kút következik. Aztán a Borha-kút, ahol ismét pihenő és esőbeálló is található. Innen most egy kicsit hosszabbat kell gyalogolni a következő forrásig, 2 km után érkezünk az Enikő-forráshoz, ahol be is fejeződik a Források-útja. Innen a piros jelzésen haladunk egy kicsit, majd a sárgán érünk be Cákra. A falu szélén a Cáki-kőfejtő található, valamint újabb pihenő, esőház, játszótér és forrás is. Továbbra is a sárgán érkezünk a pincesorra, majd egy dűlő úton a szőlők között sétálunk vissza Velembe. A látogatóközpontnál büfé is szokott működni, a nyitvatartás a szezontól és a hétvégétől függ.

Távolság

12,0 km

Szint

400 m

Nehézség

3Címkék: Családdal, Dombos terep, Forrás, Gyerekbarát, Jól jelzett túra, Kőfejtő, Látogatóközpont, Ösvény, Szálláslehetőség, Tanösvény, Tűzrakási lehetőség


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK