Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Szilas-tető - Kalica-tető

Szilas-tető - Kalica-tető

A Titokzatos Damasa-szakadék, ahol még nyár közepén is láthatunk havat! Na és ahogy kinéz?! Azt gondolná az ember, hogy ilyen nem is létezik. Aztán ott van Magyarország egyik legnagyobb szurdoka, az Upponyi-szoros, és a Lázbérci víztározó. Ha gyűjtjük a „legeket”, akkor ezt véletlenül se felejtsük ki. A túrában vannak szintek és a szurdokok környékén mászós, meredek szakaszok, de minden lépés megéri a fáradtságot.

Uppony egy gyönyörű völgyben fekszik a Bükk és az Upponyi-hegység ölelésében. Már megközelítéskor is csodás panorámájú utakon kanyaroghatunk a hegyek között, így már odautazáskor megfogja az embert valamilyen emelkedett hangulat. Az upponyi focipálya mellett érdemes elindulni, és a kék kereszten haladunk a Szilas-tető irányában. Csapadékos időben ez a szakasz erősen agyagos, sáros, készüljünk fel megfelelő bakanccsal, és olyan ruhával, ami bírja a koszolást.

A nyeregbe felérve az Országos kékkel találkozunk, ezen balra fordulva, de továbbra is a kék kereszthez ragaszkodva egy erdészházhoz érkezünk. Aztán tovább a kék kereszten, míg el nem érjük a szakadékot. Első látásra azt hihetjük, hogy az út menti függőleges szakadék maga a Damasa, aztán rájövünk, hogy a szakadék alján egy újabb szakadék nyílik merőlegesen az elsőre. Egy régi földcsuszamlás okozta hatalmas repedés tátong a szurdok alján, ahová nagyon óvatosan le is tudunk mászni. A jelzett ösvény le vezet, de nagyon meredek és csúszós.

Odalent egy kicsit be is mászhatunk a repedésbe, és lekémlelhetünk, itt nyáron is jegesen hűvös a hőmérséklet, a hó sokáig megmarad. A természeti csoda megtekintése után visszasétálunk az erdészházig és a kék háromszögön, majd a kék jelzésen a Három-kő-bércre gyalogolunk, ahol ismét szép kilátásban gyönyörködünk.

Tovább a jelzésen a Kalica-tetőre jutunk, Ahová kisétálva már az Upponyi-szoros pereméről tekinthetünk le. A csúcsot kissé elhagyva egy nagy fakeresztet is találunk a hegyoldalban, ahonnan a víztározóra és Upponyra is lelátunk. A nyeregig visszasétálva a kék háromszöget követve lejutunk az Upponyi-szoros aljára. A Csermely-patak mentén balra kisétálhatunk a Lázbérci-víztározóhoz, jobbra pedig visszajutunk Upponyba.

Távolság

13,7 km

Szint

481 m

Nehézség

5Címkék: Csúszós, Esőzés után nem ajánlott, Forrás, Jól jelzett túra, Kéktúra, Kilátó, Meredek terep, Nagy esőzés után nehezen járható, Ösvény, Profi, Szép kilátás, Sziklás, Túrabottal ajánlott


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK