Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Tábor-hegy - Ódor-vár

Tábor-hegy - Ódor-vár

Ezen a túrán viszonylag sok szintet kell leküzdeni, de nem túl meredeken, és a távolság sem olyan nagyon kezdő, ezért haladóbbaknak ajánljuk, ugyanakkor egy kivételesen szép kilátás lesz a jutalmunk, ha meghódítjuk Ódor-vár rablóvárát. Szalonnát, sütnivalót ne felejtsük otthon, van egy jó piknikező hely is az ormokon.

A Szikla-forrás-tó indul a séta és a műút mellett, nagy sziklák között kanyarodik ki az út. Egy hosszú réten át érjük el az Oldal-völgyi-halastavakat. Innen a piros kereszten haladunk Káposztás-lápáig, majd az erdészeti utat elhagyva az erdőben kapaszkodunk fel a Völgyfőházig. Ez egy sok turista utas kereszteződés, egy kanyar után a piros L jelzést keressük meg, közben megnézhetjük a Szent Erzsébet-forrást is.

Felkapaszkodunk a Tábor-hegy oldalába, és észak felé az ösvényről már csodálhatjuk az első kilátást. Kicsit lefelé ereszkedve megérkezünk Ódor-vár nyergébe. Fedett esőház, tűzrakóhely, padok, és a közelben található Zsilibes-forrás biztosítja egy jó kis piknikezés, sütögetés alap feltételeit. Az esőház mögött kapaszkodjunk fel a szikla oromra és ott elénk tárul a Hór-völgye teljes hosszában. Az idő nagyon rohan itt, de ne felejtsük el, hogy még visszaút is van előttünk, igaz már nem annyi emelkedővel, mint eddig. Visszamegyünk a Völgyfőházhoz.

Itt most a zöld jelzést választjuk, és a gerincen megyünk az Eregető, az Ibolyás és a Csohány-tető érintésével. Utóbbi szinte biztos, hogy a csalán szóból eredeztethető, így a nyári hónapokban nem árt, ha készülünk hosszú nadrággal. A Vasbánya-tető nyergében egy sziklás kilátóhelyről tekinthetünk le a Tárkányi-völgybe, majd a Vasbánya-nyeregben pihenhetünk egyet. Innen már csak lefelé, vagyis rövidesen elérjük Felsőtárkányt. Ha itt járunk, esetleg beleférhet még a programba az új állatpark, és a Kisvasút is.

Távolság

16,2 km

Szint

547 m

Nehézség

4Címkék: Forrás, Jól jelzett túra, Ösvény, Szép kilátás, Túrabottal ajánlott, Tűzrakási lehetőség


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK