Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Tálodi-erdő

Tálodi-erdő

A Tálodi-erdő nem csak természeti értékei, de történelmi romjai miatt is igen látványos kirándulóhely, pláne ha hozzá vesszük Nagyvázsony Kinizsi-várát és Kinizsi sírhelyét rejtő óriási kolostorromot az erdőben. Rövid táv, kis szintek, meseszép erdő, ez kifejezetten egy kezdőknek való nagyon látványos túra.

A Kinizsi-várat választjuk a túra kiindulópontjának. A múzeum a túra előtt és után is megnézhető, ez szabadon választható. A vár tövében található csárdában pedig lehet ebédelni vacsorázni is, ha csak nem tervezünk egy jó kis szalonnasütést a Tálodi-kolostor melletti pihenőhelyen.

A sétát a várcsárda mellett induló országos kék jelzésen kezdjük és kisétálunk az erdőszélen található pálos kolostorromhoz. Kis kitérő a kékről és a kék L (rom) jelzésen, de a fordulóból már szemmel is látható. Kinizsi sírhelyének meglátogatása után a kéken folytatjuk a túrát és megérkezünk a Vázsonyi-séd patak völgyébe. Káprázatosan szép a völgy, egy óriási tölgy, hatalmas rét és végtelen erdők kilátása. Először a Szent Ilona templom romjait kereshetjük fel a fák között, aztán a Tálodi-réten megemlékezhetünk a ma már láthatatlan középkori falu feltáratlan romjairól, majd bekanyarodva az erdőbe megérkezünk a Tálodi Pálos kolostor romjához.

Megnézhető a szabadtéri múzeum, a Kinizsi-forrásból olthatjuk szomjunkat, és a turista pihenőnél piknikelhetünk, de előzetesen mindenképpen tájékozódjunk az esetleges tűzrakási tilalomról, és ha tüzet gyújtunk, szigorúan tartsuk be a szabályokat. Visszafelé a zöld jelzésen mehetünk a Nagyvázsonyhoz tartozó Nemesleányfalu felé, ahol kis kitérővel megnézhetjük a Szentjakabi templomromot, aztán visszaérünk Nagyvázsonyba.

Távolság

7,5 km

Szint

144 m

Nehézség

1Címkék: Családdal, Dombos terep, Forrás, Gyerekbarát, Jól jelzett túra, Kéktúra, Kezdő, Meleg étel, Ösvény, Szálláslehetőség, Tűzrakási lehetőség


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK