Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Tenkes-hegy

Tenkes-hegy

A Villányi-hegység egy jellegzetes gyöngyszeme a Tenkes, és van rajta egy csodálatos, pontosabban fogalmazva Csodabogyós tanösvény is, sőt még egy jó kis menedékházas piknikező hely is. Vagyis minden adott hozzá, hogy ne kerüljük el, és tegyünk egy családos rövid túrát errefelé.

A Máriagyüdi Sarlós Boldogasszony Nagytemplom kegyhelyként igen ismert a szakrális zarándokok körében, ha utazásaink során Villány környékén járunk, akkor a Harkányi Gyógyfürdő és a Siklósi-vár mellett ide is érdemes ellátogatni, mert nagyon szép épület. Ha pedig kirándulni is szeretnénk a környéken, akkor pedig egy remek tanösvényes rövid úra helyszíne is lehet. A Csodabogyós-tanösvény innen a templomtól indul a Tenkes-hegy csúcsára. De mi is az a Csodabogyó? Egy örökzöld cserjeféle, amelynek tüskés ágvégei ellaposodnak, és úgy néznek ki mintha levelek lennének, ezeken nőnek piros bogyószerű termései. A levél felületén növő termés nem létezik a növényvilágban, így ez a növény bőven kiérdemli a Csodabogyó nevet. A mediterrán éghajlatot kedveli, amit itt a Villányi-hegység környékén meg is talál, és itt a Tenkesen is elterjedt. A tanösvény végigjárásával megismerhetjük sok más őshonos növénnyel együtt. Az ösvényt követve elolvashatjuk az ismeretanyagot a táblákon, és a hegy oldalában egy kiszögelésen egy fatornyocskás kilátót is találunk, ahonnan visszanézhetünk a templomra és a környékre. A csócs alatt nem sokkal egy kanyarban egy faházikó rejtőzik az erdőben, körülötte pedig sok tűzrakóhely és turista pad, érdemes sütnivalóval készülni. A piknikezés végeztével felsétálunk a sárga jelzésen a Tenkes tetején lévő kereszteződésbe és az itt érkező Országos Kéken jobbra fordulva elsétálunk a következő pihenőig. Itt lefelé indulunk a piros háromszög jelzésen, és meg sem állunk a templom feletti kálváriáig. A stációk és a csúcs kereszt egy kis kitérővel nézhetők meg.

Távolság

5,7 km

Szint

283 m

Nehézség

2Címkék: Családdal, Dombos terep, Gyerekbarát, Jól jelzett túra, Kezdő, Kilátó, Nyomós kút, Ösvény, Szép kilátás, Tanösvény, Tűzrakási lehetőség


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK