Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Úrkút - Nagyvázsony

Úrkút - Nagyvázsony

Ezen a túrán a vadregényes Bakonyból vezet át utunk a Balaton-felvidék tanúhegyekben bővelkedő természeti kincseibe. A Kab-hegyre vezető betonút kicsit kellemetlen lehet nagy melegben, de a kilátás fentről kárpótól mindenért. Nagyvázsony bővelkedik kulturális kincsekben, így érdemes időt szánni erre a falura.

A Déli-Bakony legmagasabb csúcsa a Kab-hegy felé vesszük az irányt, mely 599 méter magasan található. Az erdőből kiérve kitett betonúton felfelé menetelve tesszük meg a ránk váró emelkedőt. Sajnos árnyékkal nem szolgál az emelkedő, így nagy melegben érdemes erre is felkészülni. A 2013-ban megnyílt, több mint 9 méter magas Kinizsi-kilátóból nyíló páratlan panoráma kárpótol minket az aszfalton megtett minden egyes lépésért.

Innen erősen lejtő szakasz következik, majd vadlétrás élményben is lesz részünk. Búcsút intünk a Bakonynak és meleg szívvel üdvözöljük a Balaton-felvidéket. A hegy lábától már látszik Nagyvázsony, de innen még pár kilométeren keresztül egy kitett, árnyékmentes rész következik. A Balaton-felvidék legjellegzetesebb vára a nagyvázsonyi Kinizsi vár, melyet 1472-ben ajándékozott Hunyadi Mátyás legendás hadvezérének Kinizsi Pálnak.
A kék jelzést követve érjük el a Pálos kolostor romjait, ahová 1494 végén Kinizsit is temették.

Távolság

17,9 km

Szint

331 m

Nehézség

3Címkék: Dombos terep, Kéktúra, Kilátó, Meredek terep, Nagy melegben nem ajánlott, Szép kilátás, Túrabottal ajánlott


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK