Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Várgesztes - Vérteskozma

Várgesztes - Vérteskozma

Várgesztes vára és a mézeskalács falu, Vérteskozma egyszerűen összeforrt. A két települést egy elég jó minőségű erdei út köti össze, így biciklivel is át lehet ruccanni, de ha kicsit belenéznénk a környék erdei hangulatába is, akkor a gyaloglást javasoljuk.

Várgesztesen kezdjük azzal, hogy meglátogatjuk a várat. Sajnos az állapota leromlott, és a nem rég még szállodaként és étteremként üzemelő várépület bezárta kapuit, és bizonytalan, hogy mikor nyitja ki újra, egyáltalán kinyitja-e? Ettől függetlenül érdemes felsétálni és kívülről megnézni. A várdomb alatti réten sok pihenőpad és szalonnasütő van, itt érdemes piknikezni is. A vár környékének bejárása után a sárga jelzésen átsétálunk Vérteskozmára. Közben a Szőlőhegyi pihenőnél időzhetünk egy kicsit, esetleg fel is mehetünk a hegyre megnézni a kilátást. A hajdan németek és svábok által lakott település a kitelepítések miatt majdnem teljesen elnéptelenedett, napjainkban nagyon kevés az itt életvitel szerűen élő ember, viszont a falu átváltozott üdülőfaluvá, az épületeket felújították, és az egész falukép felejthetetlenül szép. A templom előtti sarkon egy közkútból tudunk vizet venni, és a templomot megkerülve a dombon egy esőházakkal felszerelt pihenőt is találunk. A falu alsó végén egy kulcsosház is van, ahol szállást is találunk, ha több időt szeretnénk eltölteni itt. A kivezető utcavégen a Fáni-völgyben folytatjuk a sétát, majd a falutól északra a zöldről sárga jelzésre váltunk és ezen, na meg a Bodzás-árkon jutunk vissza Várgesztesre. Várgesztesen több étterem is működik, valamint az erdészházban és a Villaparkban meg is tudunk szállni.

Távolság

13,4 km

Szint

323 m

Nehézség

3Címkék: Dombos terep, Jól jelzett túra, Kéktúra, Meleg étel, Nyomós kút, Ösvény, Szálláslehetőség, Tűzrakási lehetőség


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK