Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Várvölgyi tanösvény

Várvölgyi tanösvény

Járjuk végig Várpalotáról a Várvölgyi tanösvényt, és keressük fel Bátorkő várát, amely a török időkben pusztult el, de romja egy nagyon látványos sziklameredélyen áll. A túra első szakaszán végig felfelé kell mászni, majd utána folyamatos lefelé a völgyön. A vadregényes sziklás völgyszoros nagyon megéri a fáradtságot.

A túrát a Várpalotai Thury vártól érdemes indítani, ahol a helytörténeti kiállítást, a bányászati- és a vegyészeti múzeumot is érdemes belevenni a programba. A piros sáv jelzést kövessük, amíg az ki nem ér a városból és be nem vezet minket a Várvölgybe.

A tanösvény a sorompónál elkezdődik, és a harmadik állomásig velünk is tart, ahol a piros kereszt jelzés elindul felfelé a hegyoldalban. Ezen fogunk tovább menni, a tanösvény folytatását visszafele járhatjuk végig. Egyenletesen emelkedve jutunk fel a völgy feletti gerincre, ahol aztán megérkezünk a sziklaszoros fölé, ahonnan gyönyörű a kilátás az alattunk kanyargó völgyre. Némi lankásabb séta után elérjük a vár maradványait is, és itt láthatjuk, hogy a legfőbb szerepe a völgy felügyelete lehetett. A vár megnézése után leereszkedünk a völgybe és a piros jelzésre érkezünk ismét. Az elágazásban turista pihenőt találunk padokkal és szalonnasütő hellyel. Hosszabb pihenőre, sütögetésre kiválóan alkalmas.

Vizet vigyünk magunkkal, mert az út közben sehol nem fogunk találni. A jól megérdemelt pihenés után a piroson indulunk lefelé, és bepótoljuk a tanösvény kimaradt tábláit, átkelünk a szikla szoroson, valamint bekukkanthatunk a Gazsi-likba és a Kálistó mocsaras partján is pihenhetünk egyet. A túrát ugyanazon az úton fejezzük be, amelyiken elindultunk. Várpalotán számtalan étterem és vendégház található, ha pihenni vagy enni szeretnénk.

Távolság

11,3 km

Szint

226 m

Nehézség

3Címkék: Családdal, Dombos terep, Jól jelzett túra, Meleg étel, Nyomós kút, Ösvény, Szálláslehetőség, Szép kilátás, Sziklás, Tanösvény, Tűzrakási lehetőség


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK