Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Vörös-tavi kör

Vörös-tavi kör

A Vörös-tó értékes bizonyítéka annak, hogy az Aggteleki-karszt mészkőhegységi területén annak idején vulkáni tevékenység is zajlott, melynek során vulkáni tufa és vörös agyag (terra rossa) került a felszínre, amely a töbröket kitöltötte. Ezt a vörös színű töbörtavacskát keressük fel egy rövid túrán.

A kirándulást a Jósvafői Tengerszem szálló parkolójában kezdjük. Ugyan van egy kicsivel rövidebb út is, de induljunk el lefelé a völgyben Jósvafő irányában, és csodáljuk meg a Tengerszem-tavat, amely csak a nevében tengerszem, az itt induló Jósva-forrásból előtörő Jósva-patak gáttal duzzasztott tava. Pihenőhelyeket és forrást is találunk. A kék barlang jelzésen folytatjuk a sétát, egy szakaszon az aszfalt utat is érintjük, aztán feljutunk a zöld jelzésre, ahol rövidesen megérkezünk a Medve-sziklákhoz és a Vörös-tóhoz. A sárga jelzés is erre halad, amely a tóhoz tartozó tanösvényt jelöli.

A tavat körbe is lehet járni és pihenőpadok is vannak. Pihenni viszont inkább a néhány száz méterrel később található Vörös-tavi látogatóközpontnál érdemes, ahol számtalan érdekes bemutatóval várják a turistákat. Itt választhatunk is, vagy folytatjuk a túrát és a tanösvényt jelző sárgán sétálunk vissza a szállóhoz, vagy igénybe vesszük a barlangi vezetést és a Baradla-barlang leghosszabb kivilágított szakaszán a közép-túrán jutunk vissza szállóhoz. Odalent a barlangban láthatjuk az óriások termét, amelyet zenei élmény mellett nézhetünk végig, valamint a csillagvizsgálót is, amely egy 19 méter magas cseppkő és Magyarország területén a legmagasabb.

Távolság

5,5 km

Szint

234 m

Nehézség

2Címkék: Barlang, Családdal, Dombos terep, Forrás, Jól jelzett túra, Kéktúra, Kezdő, Látogatóközpont, Meleg étel, Nyomós kút, Ösvény, Szálláslehetőség, Szép kilátás, Tanösvény, Túrabottal ajánlott


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK