Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Zádor-vár

Zádor-vár

Látogassunk meg egy olyan várromot, amely a XIV. században épült, de egy birtokvita miatt sohasem töltött be történelmi szerepet, rövidesen rommá vált, és napjainkig így is töltötte az évszázadokat, pedig méreteiből adódóan komoly erődítmény lehetett volna. A Zádor-vár izgalmas túracélpont, a kilátás meg hab a tortán.

Vászolyban a SzentJakab-forrás vize ideális kiindulópont a túrához. Egy kis duzzasztott tó partján találjuk, ahol vízi színpad és egy hangulatos étterem is található, a túra végén jót pihenhetünk itt. A túra nem nehéz, nincs sok szint benne, de a 12 km-es távolságra akkor érdemes elindulni, ha már hozzászoktunk a rövidebb távokhoz. A zöld Mária-út jelzésen indulunk Pécsely felé.

A falu szélén, a szántó peremén egy kicsit nehéz megtalálni a jelzést, mert a réten nincs jelezve, de ha követjük a csapásokat és megtaláljuk az erdő szélén az utat, akkor az erdőben már követhető. Nemespécselyre érkezünk, ahol nyomós kútból frissíthetjük vízkészletünket. A kék L (rom) jelzésen indulunk a szebb sorsra érdemes várrom felé. A hegy lábánál szőlők között sétálunk, majd találkozunk a piros jelzéssel, és folytatva az utat felérkezünk a Zádor-kúthoz, ahol bővizű forrást találunk. Kis pihenés után megostromoljuk a várat egy kilencven-sok lépcsőből álló kanyargós erdei ösvényen érkezünk meg a romokhoz. Igen méretes romok, a várudvaron turistapihenő is van és esőbeálló kunyhó, na meg néhány információs tábla, amelyen elolvashatjuk a vár történetét.

A piros és a Balaton-felvidéki kék jelzést követve folytatjuk a sétát és a Zádor-hegy peremén egy titokzatos, szemmel láthatóan emberi kéz által épített kőgát mentén haladunk. A Derék-hegyet elhagyva a Hideg-hegy oldalában egy vadászházat találunk, ahonnan káprázatos kilátásban lehet részünk a Balatonra és a Tihanyi-félszigetre. A következő kereszteződésben a zöld jelzésre térünk, és innen már lefelé sétálunk Vászoly irányába. A falu szélén megtaláljuk a Vászolyi Sajtmanufaktúrát, a nyitva tartásról érdemes előre tájékozódni.

Távolság

11,9 km

Szint

235 m

Nehézség

3Címkék: Családdal, Dombos terep, Forrás, Gyerekbarát, Kilátó, Közepesen jelzett túra, Meleg étel, Nyomós kút, Ösvény, Szálláslehetőség, Szép kilátás, Tanösvény


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK